Un grup de dones demana beneficiar-se de la nova baixa per maternitat

La voluntat és que aquesta mesura s'apliqui a les mares que van "tenir un fill abans del dia 1 de febrer"

Un grup de més de 30 dones que es troben de baixa per maternitat i en procés de lactància han presentat una sol·licitud davant la CASS per demanar que se'ls hi apliqui la nova llei de relacions laborals, que va entrar en vigor el passat 1 de febrer, i que amplia el període de baixa per maternitat de 16 a 20 setmanes. Diverses dones que es troben en aquesta situació han emès aquest dilluns un comunicat als mitjans on detallen que la nova regulació "és un primer pas fonamental per promocionar aquesta mesura de salut pública que és l'alletament matern i la protecció de l'infant i la família". Per tant, la demanda principal és que aquesta mesura s'apliqui a les més de 40 mares que "vàrem tenir un fill abans del dia 1 de febrer", ja que "el nostre descans es va iniciar sota la llei anterior", però "continua en el temps un cop ja ha entrat en vigor la nova regulació". 

Tal com ha detallat una de les afectades, cada dona ha presentat una sol·licitud individual davant la CASS i s'han reunit conjuntament tant amb el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, com amb el defensor de l'afiliat de la parapública. Tot i això, els han comunicat que "serà difícil" dur a terme aquesta demanda, però no "impossible". A hores d'ara, es mantenen a l'espera de la resposta definitiva de la CASS, que els ha transmès que intentaran "agilitzar-la al màxim". 

En el comunicat, han deixat palès la importància que té per a elles "aquestes quatre setmanes complementàries", argumentant que els infants es beneficiaran de posposar l'inici de l'escola bressol, "evitant el contagi de malalties que són potencialment més greus com més petit és el nadó", es disminuiran els ingressos hospitalaris, la medicació i les visites a urgències. A més, "és una inversió en els vincles familiars i en la salut mental dels infants i futurs adults", asseguren. A més, un dels elements més importants és el de no interrompre la lactància materna, ja que a les 16 setmanes "està desaconsellat iniciar l'alimentació complementària". En canvi, no és així al cap de 20 setmanes, "on tot i no ser la recomanació estricta, es pot combinar l'alimentació complementària amb la lactància materna". 

Segons s'ha informat a aquest mitjà, en el grup també hi ha pares que han presentat aquesta sol·licitud davant la CASS, ja que hi ha alguns d'ells que "no han gaudit la baixa paterna". Cal recordar que la llei de relacions laborals també ha ampliat el període de baixa paterna, passant de 15 dies a un mes. En aquest sentit, l'administració a hores d'ara no contempla aquesta opció i serà el següent pas després d'haver rebut una resposta envers les mares. 

"Confiem que la nostra petició a la CASS es resoldrà favorablement i de manera ràpida", han exposat les dones afectades per aquesta situació, per tal que no s'hagi d'interrompre cap lactància, "que és precisament el que pretenia el legislador en aprovar aquesta important mesura".