Un edifici "serè i tranquil" i amb una plaça que hi dona accés per al nou museu de l'automòbil

El projecte de l'equip integrat per Arteks i Ginjaume Arquitectura de Paisatge ha estat el guanyador del concurs d'idees i té un cost d'11,5 milions

L’equip conformat per Arteks (Gerard Veciana i Betty Faura) i Ginjaume Arquitectura de Paisatge (Lluís Ginjaume i Andreu Canut) han estat guanyadors del concurs d’idees per a la construcció del nou Museu Nacional de l’Automòbil a Encamp. El projecte tindrà un cost d’onze milions i mig d’euros i la seva construcció ja començarà l’any que ve. D’aquesta manera, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha destacat que ja el pressupost del 2019 preveu una partida de 100.000 euros per començar a adjudicar les obres i que la resta es pagarà en diferents plurianuals. El termini en què aquest nou museu ha d’estar construït encara no se sap ja que dependrà del projecte constructiu que s’ha de fer a partir d’ara.

Tant el ministre d'Ordenament Territorial com el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, han coincidit en assenyalar que aquest projecte ha de servir per dinamitzar la parròquia. De fet, el cònsol major ha remarcat que “en poc temps Encamp experimentarà una transformació” important i espera que aquest museu, juntament amb altres accions com la remodelació de les avingudes centrals que es començaran a fer l’any que ve, sigui un pol que pugui generar activitat a la parròquia, i en especial, revitalitzar el comerç.

Al concurs s’havien presentat dotze propostes i, segons el titular d’Ordenament Territorial, no ha estat fàcil prendre una decisió. De fet, les puntuacions han estat molt ajustades. La proposta que han presentat els guanyadors és, tal com ha explicat Faura, d’un edifici "serè, tranquil, que vol parlar el llenguatge del granit però des d’un vessant molt més contemporani”. S’ha tingut molt en compte que en aquest mateix punt hi ha el comú d’Encamp i l’hotel Rosaleda. A més, el fet que hi hagi la plaça dels Arínsols ha fet que els arquitectes hagin decidit que la que hi haurà davant del museu tingui un altre enfocament, de tal manera que integri també el projecte i sigui com la porta d’entrada al museu. L'immoble s’ha dissenyat de tal manera que es pugui veure el contingut i d’aquesta manera només arribar a la plaça ja s’hi sigui “dins l’edifici”. El titular d’Ordenament Territorial ha valorat que s’ha tingut en compte “la integració a l’entorn, la combinació de pedra i granit, l’espai expositiu” i que s’hagi dissenyat de tal manera que entri la llum. També ha subratllat el disseny de l’espai públic del davant on es podran fer exposicions de vehicles i això farà “veure que hi passa alguna cosa”.

El primer premi ha estat dotat amb 12.000 euros i el segon, de 6.500 euros, ha estat per a Bonaventura Riberaygua, Toni Riberaygua i Andreu Riba; el tercer premi dotat amb 3.500 euros se l’ha endut el treball de Josep Adserà; el quart, de 2.000 euros, ha recaigut en Miquel Mercè i finalment el cinquè premi, de 2.000 euros, ha estat per a Jacint Gil i Pau Iglesias.

Cal recordar que el comú va cedir al Govern la parcel·la en la qual s’ha de construir el futur museu ja que, tal com ha recordat el cònsol major, les actuals instal·lacions han quedat “obsoletes”. La corporació comunal hi aportarà fins a un màxim de dos milions per a aquest projecte tenint en compte que en les dues plantes soterrànies es pot fer l’ampliació de l’aparcament de la plaça dels Arínsols i que en l’edifici que s’hi construirà hi aniran dependències comunals que encara estan per determinar.