Les empreses de neteja creuen que el concurs del centre penitenciari fomenta la precarietat laboral

Consideren que el càlcul que ha fet el ministeri no és ajustat i respon "clarament a una baixa temerària"

L’ Associació d’Empreses de Neteja d’Andorra (AENA) lamenten que el concurs que el ministeri de Justícia i Interior ha convocat per a la neteja del Centre penitenciari de la Comella “respon clarament a una baixa temerària, fomentant la precarietat laboral del sector de la neteja”. Per aquest motiu han fet arribar una carta al ministeri constatant aquests fets alhora que comuniquen que han recomanat “de manera oficial” a tots els seus associats que no es presentin a aquesta convocatòria.

Des de l’associació posen en relleu que l’ estimació base que s’ha fet des del ministeri és de 9,42 euros l’hora, quan els “costos reals d’una hora de neteja per aquest centre és de 9,89 euros”, tal com han calculat des del sector. En aquest sentit detallen que en aquests costos s’ha d’incloure “el marge comercial, totes les càrregues de la seguretat social, els riscos laborals, el material de neteja, els consumibles i fungibles com paper higiènic, part proporcional de vacances i la logística de transport de l’empleat assignat”, la qual cosa els porta a afirmar que el preu hauria de ser el que ells indiquen. 

També constaten que en el concurs es posa en relleu que “l’empresa adjudicatària que hagi de fer hores extraordinàries, percebrà la mateixa quantia que el preu de les hores normals” i recorden que quan un empleat es “regeix per un contracte laboral establert en unes hores concretes, totes les hores que s’han de treballar no reflectides en el contracte s’han de remunerar amb un increment del 40%”. I remarquen que la situació “logística del centre penitenciari fa difícil pensar que les possibles hores extres sol·licitades puguin ser assegurades per un altre empleat” que no sigui la persona que hagi estat assignada, de manera habitual, per fer aquestes tasques.

Des de l’AENA acaben la missiva al ministre recordant que la voluntat de l’associació és “entre altres, fomentar les bones pràctiques i la dignificació” del treball del sector de la neteja, “valorant en la seva justa mesura el treball i l’esforç” dels empleats. Per aquest motiu, conclouen, es convida les empreses a no presentar “cap oferta” a aquest concurs, per fer palès, també, que no s’accepten les bases de la convocatòria.