Societat 31/07/2015

Escaldes es torna a quedar sense aigua

El Comú ha habilitat un punt de recollida de garrafes d'aigua de 6 litres a l'entrada del pavelló del Prat Gran

Ana
3 min
La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Martín, i el president de CAPESA, Eduard López

Andorra la VellaCAPESA tornarà a tallar l'aigua a Escaldes-Engordany aquest divendres al vespre, a partir de les 21.30 hores. Tal com ha donat a conèixer el Comú en un comunicat de premsa, aquesta mesura es prendrà pels alts nivells de terbolesa de l'aigua, com a conseqüència de la tempesta d'aquest divendres a la tarda.

D'altra banda, des de les quatre de la tarda s'estan distribuïnt garrafes d'aigua a l'entrada del pavelló del Prat Gran, on es troba el Centre d'Atenció Primària. A la nit, la distribució s'aturarà i es reprendrà aquest dissabte al matí. Per tal de poder-ne recollir, des del Comú es recomana dur un document acreditatiu de residència a la parròquia d'Escaldes-Engordany.

D'altra banda, si hi ha alguna persona que per problemes de salut o mobilitat no es pot desplaçar, podrà fer la comanda a la Llar de Jubilats i els agents de circulació li portaran l'aigua a casa. De moment, no se sap quan es podrà tornar a restablir el servei.

Les tempestes, causants del tall

D'altra banda, aquest matí han comparegut davant dels mitjans la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, i el president de CAPESA, Eduard López, després del tall que ja hi va haver dijous a la tarda. Aleshores ja han apuntat que malgrat el restabliment del subministrament, efectuat durant aquest divendres al matí, i la baixada dels nivells de terbolesa de l'aigua, "és possible que aquesta tarda s'hagi d'efectuar un nou tall temporal del subministrament a causa de les tempestes que s'esperen durant les últimes hores del dia". Per fer front a aquesta situació, definida per la mateixa cònsol major com "molt excepcional", el Comú habilitarà, a partir d'aquesta tarda, un punt de recollida de garrafes d'aigua a l'entrada del pavelló del Prat Gran.

En relació amb els fets succeïts durant les dues últimes dues setmanes, la cònsol major d'Escaldes, Trini Marín, ha assegurat que "des del dia 21, el Comú i CAPESA estan treballant sense descans per veure com podem aturar aquest problema" i ha afegit que "volem demanar disculpes a tots els escaldencs i agraïr la seva comprensió". A més, en relació amb la informació facilitada des de l'administració, la cònsol major ha reconegut que "potser la comunicació d'ahir a la tarda no es va realitzar amb la celeritat necessària", però ha precisat que "vam voler esperar fins a les sis de la tarda per veure si no era necessari efectuar el tall de subministrament que finalment es va acabar produint".

Per la seva banda, el president de CAPESA, Eduard López, ha recordat que l'últim tall de subministrament efectuat aquest dijous també ha estat produït per l'augment de la terbolesa de l'aigua i ha afegit que "des de CAPESA tenim l'obligació de tallar l'aigua sempre que se superi el llindar establert", ja que aquest increment de la terbolesa no permet el correcte funcionament dels filtres i a més l'aigua no resulta apta ni per a consum de boca ni per netejar-se. En relació amb el restabliment del servei, efectuat aquest divendres al matí, el president de CAPESA ha explicat que es va prendre aquesta decisió després de consensuar-se prèviament amb el Comú i amb el Ministeri de Salut i ha afegit que "des d'un primer moment hem deixat molt clar que no era apta per ús de boca."Millor tenir això que no tenir res", ha admès.

Sense solucions a curt termini

Quant a les mesures engegades per solucionar la situació, Eduard López s'ha tornat a referir a la creació del nou dipòsit i ha assegurat que "no podem descartar que tornin a succeir altres episodis". Preguntat per si pot existir alguna solució que permeti evitar situacions similars mentre es construeix el nou dipòsit, que tindrà una durada d'execució de 12 mesos, el president de CAPESA ha lamentat que "ara mateix no podem donar cap altra resposta". En aquest sentit, Eduard López ha explicat que poden existir algunes solucions com ara establir barreres sedimentàries al riu o fer plantacions de vegetació que fixin la terra, però ha recalcat que "són solucions utòpiques a les quals no podem fer front".

Referint-se als embrancaments d'aigua amb Andorra la Vella, el president de CAPESA ha explicat que si el problema hagués estat a l'inrevés, no hauria estat tan greu, ja que per fer arribar aigua d'Andorra la Vella a Escaldes "cal augmentar la potència de les bombes i implementar una canonada de 200 mm dins de la galeria tècnica de l'avinguda Carlemany". En aquest sentit, Eduard López ha assegurat que les obres de connexió d'aigua entre ambdues parròquies estan executades en un 25% i ha afegit que tot i la construcció del nou dipòsit, "la interconnexió amb Andorra la Vella s'ha de fer igualment de forma paral·lela a la creació d'aquesta nova infraestructura".

stats