Societat 09/12/2018

Aules sense mòbils

Les escoles intensifiquen les prohibicions en l'ús del telèfon per part dels alumnes

Clara Garnica
3 min
Un jove fent servir el telèfon mòbil. / ARXIU

Andorra la VellaEl 24 d'octubre el col·legi Janer va enviar una circular a les famílies on s'informava que, a partir del 5 de novembre, quedava prohibida la utilització del "telèfon mòbil ni altres aparells electrònics [personals] en tot el recinte en horari lectiu". La decisió es va prendre "atès l'augment progressiu de l'ús inadequat del mòbil", afegia la carta. Aquesta circular és un exemple de com els centres escolars del país han hagut de crear els darrers cursos normatives relacionades amb la utilització de l'aparell per part dels alumnes dels seus centres. El seu ús s'ha estandaritzat i ja no només entre els estudiants més grans, sinó també a tota la secundària.

La directora del Janer, Dolors Llobet, ha explicat que aquesta normativa implica que "el poden portar, però no el podem veure", ni tan sols durant les hores d'esbarjo o del menjador. Si un professor detecta un alumne utilitzant el mòbil, queda requisat a la direcció durant un mes. "En feien un molt mal ús" i "per això vam prendre la decisió", ha justificat Llobet.

La directora afegeix que, si per extrema necessitat els alumnes han de fer servir el telèfon, han de baixar a la recepció i utilitzar-lo sota el control de la direcció del centre.

La decisió del Janer s'alinea amb les que ja tenen en vigor la resta de centres escolars del país. Al Sagrada Família, informa la directora Meritxell Vidal, "tothom l'ha de portar apagat" i, si sona a l'aula, es requisa. Únicament se'n pot fer ús quan els professors així ho determinin, per exemple, perquè volen fer alguna activitat a l'aula on sigui necessari l'aparell. A diferència del Janer, però, a l'hora del pati sí que el poden utilitzar.

Per una via similar ha tirat el col·legi María Moliner. "No el tenen permès a totes les instal·lacions" i només el poden encendre si el professor "creu que és un instrument necessari" per al treball de classe, explica el director Javier Alfaya. Als espais comuns, com la cafeteria o el pati, i sempre en hores fora de classe, el poden encendre.

A més, afegeix Alfaya, s'han posat unes caixes de fusta a l'aula perquè, "si algun alumne no es pot resistir a la temptació d'utilitzar el mòbil" durant la classe, el pugui deixar allà. Quan aquesta acaba, el recullen.

Fins a tres avisos a l'escola andorrana

Pel que fa a l'escola andorrana, la directora del centre de segona ensenyança de Santa Coloma, Olga Moreno, ha informat que els alumnes poden portar el telèfon, però aquest ha d'estar apagat o en silenci, "i dins de la motxilla o a la taquilla". Només el poden fer servir a l'hora del pati i al migdia.

Si els professors veuen aparells fora d'aquestes hores, o si sona un telèfon encara que estigui a la motxilla, queda requisat per la direcció. Si és la primera vegada que passa, es torna el telèfon a l'alumne a les 17 hores, en acabar les classes. Si és la segona vegada, es torna també a aquesta hora però va acompanyat d'una nota a la llibreta per informar-ne els pares. Finalment, si és el tercer avís, són els pares els que han de venir a buscar el mòbil.

"Algun cas s'ha donat, a final de curs, d'alumnes que han arribat a aquest tercer avís", afirma Moreno, que lamenta que a vegades són els propis pares els que truquen els seus fills amb la intenció de parlar amb ells en hores de classe, tot i saber que està prohibit. "Si volen contactar-los, han de trucar a l'escola", ha recordat.

En el cas del Lycée Comte de Foix, el seu director Daniel Raynal ha explicat que tenen dues normatives diferents. Per una banda, la que afecta els alumnes de secundària, dels 11 als 14 anys, que tenen l'obligació d'apagar-lo un cop entren al centre, i només el poden fer servir al pati i a l'hora del menjador. I per altra, la que afecta els alumnes de batxillerat, dels 15 als 18 anys, on s'és "més flexible" i es dona "més llibertat", tot i que aquests joves "han de ser conscients que no el poden utilitzar dins de la classe", ha refermat .

En aquest sentit, el Lycée no va en la línia dels centres de França, on s'està regulant via legislació la prohibició de portar el mòbil a escoles i instituts.

Un espai al Sant Ermengol

Finalment, el col·legi Sant Ermengol és qui ha pres la mesura més contundent al respecte, la qual va ser posada en marxa fa un any. S'ha creat una normativa interna que exigeix que els alumnes han de dipositar els seus telèfons en uns armaris un cop entren a l'escola. Només els poden recuperar quan acaben les classes. Per tant, es requisen tots els telèfons que es vegin, ja sigui a les aules com també al pati o al menjador.

stats