La pluja causa una esllavissada a Fiter i Rossell i obliga a tallar el trànsit durant deu hores

S'han registrat incidències a totes les parròquies arran de les precipitacions i el vent

La forta pluja d'aquest dimecres a la matinada ha provocat una esllavissada a l'avinguda Fiter i Rossell d'Escaldes-Engordany que ha obligat a tallar el trànsit, desviant-lo pel túnel del Pont Pla o de les Dos Valires. El director del departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, Cristian Pons, ha explicat que han rebut l'avís, des del comú d'Escaldes-Engordany, cap a les set del matí i fins al lloc dels fets, a la part alta de l'avinguda, a prop de la rotonda de sortida en direcció la Massana, s'han desplaçat diversos efectius, entre els quals els del COEX, que han treballat per netejar la carretera. Després de deu hores de tall, el trànsit ha quedat restablert aquest dimecres a les cinc de la tarda.

Segurament, tal com assenyalen des de Protecció Civil, l'acumulació de pluja ha desestabilitzat el talús fent caure a la carretera arbres i terra. Es tracta d'una zona, recorda Pons, amb molts torrents i recs, on en episodis de forta pluja es pot acumular molta aigua. Els tècnics desplaçats a la zona han fet les comprovacions escaients per garantir que la zona és segura i, de manera paral·lela, s'han fet treballs de neteja de la carretera per poder restablir la circulació.

Tal com ha comentat el responsable de Protecció Civil, ha estat una nit de fortes pluges i vent en què s'han registrat incidències a totes les parròquies. Per exemple, a la zona dels Oriossos de l' Aldosa el COEX ha hagut d'intervenir ja que hi havia sediments a la carretera.

A Sant Julià de Lòria, tal com informen des del comú, hi ha hagut despreniments a Juberri i a Certers. A més, alguns arbres trencats han caigut sobre la CG6, a Aixovall. La crescuda del riu ha obligat a tallar el passeig del Valira. A més, informen que alguns rocs de la esllavissada de la Portalada han arribat a la deixalleria comunal. En aquest sentit, Pons remarca l'encert d'establir des d'aquest dimecres una "supervisió constant" que es mantindrà fins que els tècnics decideixin que s'ha de deixar de fer aquesta vigilància les 24 hores. A banda d'aquesta caiguda de rocs, que no han afectat en cap cas la carretera, ja que hi ha un mur de contenció, no s'ha registrat cap altre incident, tal com ha comentat Pons.

Des de Mútua Elèctrica han informat que un llamp va provocar, a les onze de la nit, una avaria a la línia que alimenta principalment els quarts de Bixessarri, Nagol, Certes, Aixirivall, Auvinyà, Juberri i Fontaneda. En total, uns 1.500 abonats. Els que van estar més temps sense llum van ser els de la urbanització Les Caubelles i la pleta de Sibós, concretament, una hora i set minuts. A les dotze i vuit minuts de la nit, afegeixen des de la Mútua Elèctrica, ja va quedar restablert el servei per a tots els clients. L’avaria es va produir a la zona propera a l'hotel Bonavista i, tal com detallen des de l’empresa, el llamp va cremar el sistema parallamps d’una de les torres de mitjana tensió que alimenta la línia. Aquest dimecres al matí s’ha reparar l’equipament avariat de la torre.

També hi ha hagut durant tota la nit i matinada un control constants dels cabals del riu i cal destacar que "no s'ha registrat cap incident relacionat amb la crescuda", tal com ha assenyalat Pons. Així, han saltat quatre de les set estacions que hi ha als rius, concretament les situades a la zona est del país. Això ha suposat que s'hi desplacessin els bombers per verificar que no hi hagués cap incidència.

Segons informen des del Servei Meteorològic Nacional, durant l'episodi de pluges s'han acumulat 108 litres per metre quadrat a Perafita, el punt on hi ha hagut més acumulació. A Grau Roig el registre ha estat de 96,8 litres i al roc de Sant Pere, 64,2. Pel que fa al vent, cal destacar que ha tingut un major impacte als fons de vall que no pas en alçada. Així, al roc de Sant Pere s'han registrat, entre les onze i les dotze de la nit, 135 quilòmetres per hora. A Borda Vidal 96 i, en canvi, a les Fonts d'Arinsal la velocitat del vent ha tingut un màxim de 45 quilòmetres per hora. Es preveu que al llarg del dia hi pugui haver ruixats però ja més puntuals i de caràcter feble.

Els bombers han hagut de fer una vintena de sortides, bàsicament per acumulacions d'aigua i arbres caiguts, a més de per sufocar un petit incendi provocat per un llamp. A més, han hagut de fer tasques de control dels rius, tal com s'ha esmentat, i actuar en afectacions en rètols, teulades i bastides causades pel fort vent, tal com han informat a través de les xarxes socials.