Societat 22/10/2019

Els estudiants de l'UdA augmenten en un 4%

La Universitat d'Andorra veu créixer el volum d'alumnes a les formacions reglades mentre es treballa en l'ampliació de les instal·lacions

A. S.
3 min
Miqual Nicolau, Xavier Espot i Josep Miquel Vila en l'acte d'inauguració de nou curs. / A.S.

Sant Julià de LòriaEls estudiants de formació reglada de la Universitat d'Andorra (UdA) han augment un 4% respecte a l'any anterior, havent-hi un total de 550 estudiants per aquest nou curs. Miquel Nicolau, rector de la universitat, ha indicat que el nombre d'alumnes de formació continuada no se sabrà fins a final del curs, però confia en el fet que seran xifres similars a les de l'any anterior amb 1.350 estudiants. També ha afegit que aquesta dada va significar tot un rècord i que "mostra l'estret lligam amb els sectors econòmics i professionals del país".

De cara al nou curs i durant tot el seu mandat com a rector, Nicolau ha assegurat que se seguiran cinc eixos principals. Es vol seguir impulsant la recerca en la universitat i també aprofundint en la docència amb la carrera professional del personal, ha indicat el rector. A més, també es volen implantar noves titulacions de segon cicle, és a dir, oferir més màsters, i finalment, es vol intentar fer una obertura de la universitat internacionalment, a banda d'ampliar les instal·lacions actuals que hi ha.

"Volem que l'experiència internacional no sigui només per la gent que ve aquí, sinó també per la gent que va a fora", ha declarat el rector, qui ha reconegut que aquest canvi es pot fer a través de programes de mobilitat i també amb la introducció de l'anglès. Actualment, més del 30% dels estudiants a les aules són estrangers, però ha indicat que és a causa de la quantitat de fronterers que hi estudien.

D'altra banda, un dels temes que es van començar a parlar amb l'anterior govern, tal com ha explicat Nicolau, és l'ampliació de les instal·lacions. "Estem buscant quins són els espais ideals" però assegura que no se sabran a curt termini. Així i tot, el rector ha confirmat la seva voluntat de, com a mínim, "tenir els espais definits en els pròxims quatre o cinc anys" i també, "que estiguin a Sant Julià, a prop de l'actual universitat".

Durant el discurs, també ha posat de manifest els nous cursos d'enguany de la universitat com són el nou bàtxelor en Humanitats, el segon curs del màster en Dret i el nou màster en Educació que es troba actualment a l'agència de qualitat (AQUA) i que no començarà fins al pròxim curs 2020. Dins d'aquestes novetats, ha volgut destacar l'espai de creació innovadora que desenvolupen juntament amb Andorra Telecom. "És un espai previ al Niu, un espai de concepció" perquè els estudiants puguin dur a terme el seu treball final de carrera i "vegin la possibilitat de poder-se convertir en una empresa o negoci", ha indicat el rector.

La inauguració del nou curs ha comptat amb la presència del cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, i també del cap de Govern, Xavier Espot, qui ha destacat l'important paper que han tingut les universitats d'arreu del món al llarg de la història. L'acte també ha tingut una lliçó inaugural a càrrec de Rolf Tarranch, doctor en física teòrica i expresident de l'Associació Europea d'Universitats, en la qual l'UdA hi està inscrita. Tarranch, en una conferència titulada 'El valor intangible del coneixement', ha parlat dels coneixements que s'adquireixen en la vida i no a les universitats. Ha volgut posar de valor la importància de compaginar el coneixement científic amb l'artístic i humanístic, perquè creu que és necessari disposar d'aquesta intel·ligència artificial i del sentit comú. Tarranch ha conclòs dient que "s'ha de ser científic i alhora filòsof".

stats