Societat 06/10/2019

Inscrits fins a 650 joves a La Central d'Andorra la Vella

La consulta ràpida d’adolescents en risc va atendre l'any passat una vintena de nois

M. F.
2 min
Una de les propostes de la darrera Festa de la joventut. / COMÚ D'ANDORRA LA VELLA

Andorra la VellaEl departament de Joventut del comú d’Andorra la Vella posa a l'abast dels joves diferents recursos com La Central; la consulta ràpida d’adolescents en risc (CRAC) i les xerrades per a pares i mares, per incidir també en els progenitors. La Central compta actualment amb 654 joves inscrits, la majoria dels quals (340) d’Andorra la Vella. I cal destacar que per franges d’edat, els joves que més fan servir els serveis de La Central són els que tenen de 14 a 17 anys.

Segons les dades facilitades pel comú d’Andorra la Vella, el 57% dels usuaris són nois, i la majoria són estudiants que no realitzen activitats extraescolars. Cal destacar, a més, que un total de 280 joves han participat de manera activa en les diferents activitats organitzades des de La Central. En aquest sentit, aquest estiu La Central va oferir un seguit de propostes i les que van tenir més èxit van ser la de piscina i dinar, que va comptar amb una participació de 68 persones, i el torneig de futbol, en el qual s’hi van inscriure 50. Tal com assenyalen des de la corporació comunal, la mitjana de participació a les altres activitats ha estat de quinze joves.

Altres dades posen en relleu que aquest espai per a la joventut registra uns 200 usos al mes, la qual cosa suposa una mitjana de deu joves al dia i que els dies de més afluència són els dilluns i els dimecres. La tarda, entre les 16 i les 18.30 hores, és la franja horària més freqüentada.

Pel que fa a la consulta ràpida, des del comú recorden que vol afavorir una “porta oberta i d'accés fàcil i àgil” per a tot aquell adolescent que vulgui expressar, preguntar, compartir o plantejar dubtes, però alhora també pretén ser un servei per als familiars i els professionals que treballen amb adolescents i vulguin contrastar les seves experiències. També vol ser un punt de detecció i de derivació als professionals escaients de la salut mental en cas que es detecti algun problema i de contacte entre els serveis públics de salut mental i la població. La majoria dels usuaris són pares i mares que plantegen inquietuds sobre els seus fills. L’any passat una vintena de progenitors van consultar el servei. Des del CRAC destaquen el fet que encara són pocs els joves que en fan ús tot i que s’intenta difondre’l a les escoles.

Per últim, les xerrades que s’ofereixen, com la d’aquesta setmana passada del psicòleg i educador Jaume Funes, volen donar “suport i assessorament” als adults que acompanyen els adolescents. Entre els temes que s’han abordat hi ha la sexualitat, les drogues, les xarxes socials o l’assetjament.

stats