El més important per als metges: l'ètica

El doctor Jesús Alberto Pacheco defensa que els professionals han de pensar en ells mateixos com a pacients i avaluar l'impacte dels avenços mèdics

“Som metges però també som pacients, ens hem de veure com a pacients i l’ètica és fonamental”. Amb aquestes paraules ha descrit el doctor Jesús Alberto Pacheco la importància de l’ètica en la pràctica de la medicina en una xerrada que ha ofert aquest dilluns sota el títol ‘Ciència i humanisme: la investigació mèdica i l’ètica en la pràctica mèdica en els darrers 40 anys a Espanya’ i que ha estat organitzada per l’ambaixada d’Espanya.

L’expert ha reflexionat en la conferència sobre els límits de l’ètica i ha recordat que els avenços mèdics fan que s’arribin a tractaments que “freguen l’ètica”, amb la qual cosa els professionals l’han de tenir “cada vegada” més present a l’hora de prendre decisions sobre els pacients. El metge ha destacat que en la professió mèdica el codi ètic ha d’estar en un primer lloc i que el que cal és que el professional no perdi “el respecte” al pacient ni tampoc perdi de vista els objectius que es volen aconseguir. En aquest sentit, ha destacat que cal “fer una anàlisi d’on porta un determinat avenç”.

“La recepta” per no obviar la bona conducta, ha afegit, és el “sentit comú” i creu que cada vegada hi ha una visió més completa del pacient per part dels equips mèdics i aquests, a més, tenen present l’ètica i “li donen importància”, ha conclòs.

Quant a la investigació genètica, que és la que sol comportar més debat pel que fa a l’ètica, l’expert ha subratllat que ara s’està en la fase dels estudis i que quan els diferents avenços s’hagin de portar a la pràctica s’haurà de fer el debat corresponent sobre l’aplicació.