Publicitat
Publicitat

Una forta pedregada malmet la collita de tabac de Fontaneda

A Fontaneda s'ha perdut entre un 70 i un 90% de la collita, i la pedregada també ha afectat amb menys intensitat altres punts de la parròquia de Sant Julià de Lòria

Una forta pedregada va malmetre, aquest dimarts, la collita de tabac de Fontaneda, a Sant Julià de Lòria. El fenomen meteorològic va ser molt localitzat a la zona de Fontaneda, malgrat que també va afectar altres punts de la parròquia, com la Rabassa, Aixirivall i Nagol i, en menys intensitat, als nuclis de Juberri, Auvinyà, Canòlich i Aixàs. Segons apunten els pagesos de la zona, la collita de Fontaneda està afectada entre un 70 i un 90%, de manera que hi haurà alguns camps que ja es donen per perduts i s'hauran de fresar.

Nagol també és una altra de les zones on va afectar la pedregada, tal com evidencien les fotografies de les xarxes que Casa Beal té instal·lades per prevenir-se contra aquest fenomen, i que mostren la quantitat de calamarsa que va caure en els seus camps. Es tracta d'una de les poques finques d'Andorra que compta amb aquest sistema per evitar que la pedra malmeti la collita de tabac i de vinya.

Amb tot, els afectats encara no han fet les declaracions del mal provocat per la pedra a l'Associació de Pagesos i Ramaders, des d'on el seu president, Xavier Coma, assenyala que la pedregada va ser molt forta però molt localitzada, i que no es té constància de més desperfectes en d'altres punts del país fora de Sant Julià.