Societat 19/05/2019

Els joves demanen declarar l'estat d'emergència climàtica

El col·lectiu 'Fridays For Future' Andorra exigirà al nou Govern que escolti les seves reclamacions i faci aquest pas simbòlic

M. M.
2 min
Un moment de la concentració juvenil 'Fridays For Future' davant del Consell General. / C. G. (ANA)

Andorra la VellaQue Andorra esdevingui el tercer estat del món en declarar l'estat d'emergència climàtica, tal com ja han fet el Regne Unit i Irlanda i també Catalunya. Aquest és l'objectiu que a curt termini s'ha marcat el moviment juvenil 'Fridays For Future' com a "declaració simbòlica" per demostrar al món que el país reconeix obertament els efectes del canvi climàtic i també que la situació global està ja en una fase "crítica". Així ho ha explicat un dels principals impulsors del moviment a Andorra, Mateu Bracque, que ha expressat que aquesta demanda al Govern es farà el proper divendres durant una nova concentració davant del Consell General.

El col·lectiu també demanarà al nou executiu que de la mà de la declaració d'emergència hi vagin lligades polítiques concretes a favor del medi ambient i de lluita contra el canvi climàtic. Per això, també clamen perquè el Govern posi la problemàtica al centre de totes les polítiques del país perquè "tenim un futur que hem de protegir", adverteix Bracque. Davant la pregunta si creu que l'executiu serà capaç de fer aquest pas, s'ha mostrat esperançat i ha recordat que el Regne Unit ara mateix té altres preocupacions polítiques més importants com el Brèxit i així i tot ho han fet.

A la concentració d'aquest divendres, que es fa seguint la consigna mundial 'Global Strike For Future' impulsada per Greta Thunberg a Suècia, Bracque espera agrupar més joves que la primera trobada perquè "com més siguem més soroll podrem fer". Per aconseguir-ho, han enviat una missiva a tots els centres educatius del país demanant que es deixi sortir als joves durant l'acte, que tindrà lloc a les dotze del migdia, i així poder omplir la plaça del Consell General. Per altra banda, Bracque s'ha mostrat molt content amb la rebuda del col·lectiu per part de la societat andorrana així com del ressò que estan aconseguint.

stats