Societat 10/04/2021

Permesa la mobilitat entre Andorra i Espanya

Espot fa una crida perquè es limitin els desplaçaments per Catalunya el màxim possible

ARA Andorra
3 min
La frontera hispanoandorrana.

Andorra la VellaCirculació permesa entre Andorra i Catalunya, més enllà de l'Alt Urgell. Per tant, els residents d'un i altre territori podran entrar, sortir i circular pels dos països, segons ha explicat aquest divendres a la tarda el cap de Govern, Xavier Espot. La resolució sobre la mobilitat entre els dos territoris arriba després d'una reunió entre les parts que ha durat un dia i mig. Espot ha incidit que, per la situació epidemiològica que pateixen tant Andorra com, sobretot, Catalunya, es limitin el màxim possible els desplaçaments i es facin dins dels nuclis de convivència o bombolles habituals.

Espot ha destacat el fet que s’hagi pogut arribar a una solució “perenne” basada en el fet que la normativa actual no impedeix la circulació en ambdós sentits de la frontera, tot i que ha remarcat que totes les parts estan “francament compromeses” en la crida a què les persones no es desplacin. Així, el cap de Govern ha destacat que malgrat aquesta mobilitat sigui possible cal que els ciutadans no n’abusin i, per tant, només es desplacin pels motius justificats i que es limitin aquests desplaçaments a les bombolles de convivència.

En aquest sentit, ha especificat que serà possible que un ciutadà d’Andorra pugui “baixar fins a Barcelona però no es podrà moure del Barcelonès” de la mateixa manera que un català podrà venir a Andorra però “no es podrà parar a cap altre lloc de Catalunya”. Tot i aquesta possibilitat de mobilitat ha dit que ara el que no poden fer els ciutadans és aprofitar i “baixar cada cap de setmana” a la seva segona residència o a visitar familiars. “Una cosa és el que és permès i l’altre el que és raonable” i ha recordat que la ciutadania del país ha estat cívica durant la pandèmia sense necessitat d’imposar prohibicions.

Malgrat l'assimilació d'Andorra amb la comarca veïna de l'Alt Urgell a efectes de mobilitat, la Generalitat no té potestat per restringir la circulació entre els dos territoris. Així, d’acord amb la normativa aplicable, la mobilitat per la frontera andorrana espanyola és lliure per als residents dels dos països i en els dos sentits. Ara bé, segons ha explicat Espot, s’aconsella que en el cas dels desplaçaments, aquests es facin d’acord amb els supòsits recollits en les normatives aprovades pels respectius governs i dins dels nuclis de convivència o bombolles habituals.

A la reunió han assistit, per la part andorrana, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo; la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach; el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba; el secretari d’Estat de Justícia i Interior, Joan Leon; la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas; i el cap de Gabinet del Cap de Govern, Guillem Casal. I per la part catalana, els representants han estat el conseller d’Acció Exterior i el secretari general, Bernat Solé i Aleix Villatoro; el conseller d’Interior i la secretària general, Miquel Sàmper i Elisabeth Abad; el cap de l’Assessoria Jurídica, Francesc Claverol; el cap de Gabinet, Josep Montané; i la consellera de Salut i el secretari general, Alba Vergés, i Marc Ramentol.

El resultat sobre mobilitat és una decisió "consensuada" sobre la interpretació que feia Andorra en base a la normativa del govern espanyol. De totes maneres, el cap de Govern ha fet una crida als ciutadans perquè "no es desplacin" si no és necessari. "Hem d'emprar la prudència i la responsabilitat", ha destacat Espot, apel·lant al "civisme" de la ciutadania, tant en benefici de la salut com perquè aquesta normativa no sigui revocada.

Per moure’s per Catalunya, caldrà portar el certificat que es pot descarregar a https://certificatdes.confinapp.cat/#/ amb l’opció ‘en trànsit’ marcada.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha comparegut aquest divendres a la tarda.

Mobilitat amb França

D’altra banda, i pel que fa a la mobilitat amb França, el Govern recorda que la frontera francoandorrana també resta oberta. El ministeri d’Afers Exteriors destaca que les converses amb l’executiu gal permeten una especificitat per als residents a Andorra, i és que no sigui necessària cap prova PCR/TMA negativa per a desplaçaments d’una durada inferior a 24 hores amb destinació als departaments de Pirineus Orientals i l’Arieja –fins ara només es permetia aquesta excepció en un radi de 30 quilòmetres a comptar des de la frontera–.

Per a qualsevol altre destí o durada superior a les 24 hores, és obligatori presentar tant una prova PCR/TMA negativa efectuada com a molt 72 hores abans del desplaçament, com el document omplert que pot descarregar-se a 

https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de- deplacement-et-de-voyage

. Com sempre, un cop al lloc de destí els visitants hauran de respectar les mesures vigents al territori.

stats