Publicitat
Publicitat

Els gossos, els millors vigilants per a l'acompliment de la llei

El Cos de Banders d'Andorra ha realitzat una demostració amb els gossos de rastre al Llac d'Engolasters

Com tots els mesos, Tehia, Tai i Ada es preparen per fer una simulació de les pràctiques que realitzen amb el Cos de Banders d'Andorra per fer més efectives les seves tasques. Aquests tres gossos conviuen diàriament amb els seus guies i estan especialitzats en rastre de sang i en infraccions de pesca i caça, i són els mateixos banders qui els han ensenyat a desenvolupar el seu olfacte i instint perquè detectin animals ferits, peces de caça o truites amagades.

Tehia, tot i ser la més petita, és la més veterana del grup amb vuit anys, és un gos de raça Jack Rossell Terrier i treballa per instint, està especialitzada en rastreig de sang. Els banders agafen una mostra de sang i la van escampant gota a gota per un recorregut fins a amagar una pell d'isard al final del trajecte. El seu guia, i al mateix temps propietari, l'acosta a la sang i la deixa anar fins que troba la peça en pocs minuts. Aquesta és la seva recompensa, al seu guia li costa convèncer-la perquè la solti i no es mostra precisament simpàtica quan algú s'hi apropa. Tot i això, el cap d'unitat del Cos de Banders, Ferran Teixidó, ha explicat que quan el cas és real no es comporta així, sinó que dóna senyal de la peça trobada i els banders ja procedeixen al rescat.

Per una altra banda, es troben el Tai i l'Ada, dos gossos que fa dos anys que es van incorporar al cos, quan tan sols tenien cinc o sis mesos, i que han anat aprenent de manera autodidacta amb els seus guies sobre com detectar peces de caça o truites amagades. Teixidó ha explicat que van incorporar aquests dos gossos de raça Border Collie perquè treballen per ensinistrament i "tenen una educació molt més fiable que els gossos de caça".

Així doncs, primer es procedeix a simular com un pescador amaga un excedent de truites a sota les pedres, ja que el màxim permès a Andorra és de vuit exemplars. Els dos banders s'acosten fins al pescador mentre el gos observa passiu des de lluny fins que els efectius sospiten d'una possible infracció i donen l'ordre a l'animal d'entrar en acció, que mitjançant l'olfacte ho detecta fàcilment. A continuació, es procedeix a fer la mateixa acció amb l'altre Border Collie, i en aquesta ocasió s'amaga una motxilla amb una pell d'animal al seu interior.

La incorporació dels dos darrers gossos és un fet innovador, ja que hi ha pocs llocs en què es realitzin aquestes tasques ni animals especialitzats per a això.

L'efectivitat dels gossos del Cos de Banders d'Andorra és del 90%, tot i que segons ha explicat Teixidó, "la prioritat és l'educació de l'animal i la imatge que podem donar de cara a la ciutadania". S'espera que aquestes mesures influeixin en la prevenció i evitin possibles infraccions entre els caçadors i pescadors.