Societat 27/08/2019

El Govern aclareix que els 600 euros és el preu que destina cada família a l'habitatge

920 llars de diferents tipologies han estat enquestades

Carles Alonso
2 min
Vista global de Sant Julià de Lòria. / ANA.

Andorra la VellaEl ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo Fernández ha volgut aclarir les informacions publicades en diferents mitjans de comunicació -extretes d'un informe oficial d'Estadística- que estipulaven la mitjana del lloguer de l'habitatge en 601 euros. El titular de la cartera d'Economia ha explicat aquest dimarts que "cal diferenciar entre la mitjana que destinen les famílies a l'habitatge i el preu del metre quadrat".

La polèmica ve servida quan s'entén que la xifra de 601 euros s'imputa a la mitjana del lloguer dels habitatges del país i es dubta de la metodologia per fer l'enquesta. En aquest sentit el ministre Gallardo ha comentat que "nosaltres analitzem les dades que des d'Estadística ens arriben i hem de creure en les persones que han proporcionat les dades han estat honestes i fidedignes, per així confeccionar l'enquesta".

Per a aquesta enquesta del departament d'Estadística del Govern s'han computat un total de 920 famílies, de les quals no totes tenen un habitatge de lloguer, segons ha indicat el mateix ministre. Tot i això, Gallardo ha dit: "No dubto de les xifres que ha donat Estadística". Així i tot, el ministre d'Economia ha afegit: "Per a la pròxima enquesta caldrà aclarir el nom per evitar així confusions. Cal tenir clar que és el que destinen de mitjana les famílies a l'habitatge i que és el preu per metre quadrat".

En aquesta mateixa enquesta, de les 920 famílies enquestades, com el ministre Gallardo ha reconegut "no totes tenien habitatge de lloguer i les seves circumstàncies són diferents".

Gallardo ha reconegut que el Govern "està preocupat pel valor del metre quadrat de lloguer i per aquest motiu amb el ministeri d'Afers Socials s'està treballant conjuntament per dur a terme diferents accions que ajudin a reduir aquesta preocupació". Entre les accions que ha portat a terme inicialment el Govern està la creació de la Taula Nacional de l'habitatge que té com a objectiu posar en comú totes aquestes problemàtiques. El ministre Gallardo ha explicat també que "amb el ministeri d'Afers Socials tenim la voluntat de crear l'Institut de l'habitatge que podrien, per exemple, allotjar els contractes de lloguer i així poder fer un seguiment més controlat del mercat".

El mateix ministre Gallardo ha reconegut que "hi ha voluntat tant dels agents econòmics del sector AGIA i com del Govern per destinar recursos pel més ràpidament possible, poder fer públic el preu del metre quadrat".

Andorra continua tenint la problemàtica del lloguer a la temporada d'hivern, on l'any passat va tenir unes greus deficiències. El ministre Gallardo ha assenyalat que "ens preocupa sempre la problemàtica de l'habitatge tant pels que viuen al país com pels que vénen a fer la temporada d'hivern. Tenim la problemàtica que ve de l'any passat, s'està intentant agilitzar totes les propostes". Gallardo també ha explicat que "la nostra prioritat absoluta són les persones que viuen en el país, sense deixar de banda les que vénen a fer temporada d'hivern". Malgrat això el ministre ha finalitzat dient que "els treballadors temporals que vinguin a l'hivern possiblement segueixen tenint problemes a l'hora d'aconseguir habitatge, tot i que estem treballant per solucionar-ho".

stats