Societat 06/05/2019

El Govern, predisposat a ajudar els empresaris del Pas amb els salaris

La CEA i la CCIS s'han reunit amb l'executiu per traslladar les demandes del sector i posar fil a l'agulla a les solucions

M. M.
2 min
Instants abans d'iniciar-se la reunió per tractar les possibles solucions. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaL'executiu ha mostrat total predisposició per donar un cop de mà als comerciants del Pas de la Casa en relació a les cotitzacions de la CASS dels salaris, tant per la part dels empresaris com per la part dels treballadors. La fórmula, encara per decidir, tot apunta que seria en caràcter retroactiu de retorn als empresaris i treballadors la part cotitzada a la seguretat social durant els dies que l'accés amb França es mantingui tancat. Tot i això, el Govern en funcions ha avançat que amb total seguretat l'ajuda no podrà arribar amb la celeritat que totes les parts desitjarien, ja que aquesta mesura, així com d'altres que es determinin, hauran d'anar lligades amb un canvi de llei i s'hauran de posposar a la formació del nou Govern.

Així ho ha apuntat l'executiu durant la reunió que han mantingut aquest dilluns a la tarda amb els presidents de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, i el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), Miquel Armengol, així com amb altres representants de la patronal i de les organitzacions empresarials, que els han fet el retorn de les trobades mantingudes amb representants del sector comercial i hoteler, així com amb veïns i treballadors del Pas de la Casa.

Campanya publicitària

Durant la trobada l'executiu també ha comunicat la voluntat d'iniciar una campanya publicitària per incitar tota la gent del país a pujar a comprar al poble fronterer del nord per pal·liar la falta de visitants. Un fet que podria veure la llum aquest mateix cap de setmana o a molt estirar la setmana que ve i que s'allargaria durant tot el mes, encara que el pas alternatiu ja estigués operatiu, tal com ha explicat al sortir de la reunió Armengol.

Aquestes possibles accions per minimitzar l'impacte econòmic, així com d'altres que s'han exposat durant la reunió, es posaran en consideració durant la celebració d'un consell de ministres extraordinari previst per aquest dimarts. El cap de Govern en funcions ha afegit que també s'informarà els caps de llista electes en les passades eleccions generals en una reunió acordada, també, per aquest dimarts a la tarda.

En relació a quan es preveu reobrir l'accés amb França per l'RN22 que es manté tallat des del 27 d'abril, l'executiu no ha volgut donar data i s'ha emplaçat al proper 13 maig, quan el Govern i les autoritats franceses es reuniran per valorar la situació després dels treballs efectuats els darrers dies. Amb tot plegat, el president de la CCIS ha recordat que els comerciants se senten “impotents”, però també “esperançats” quan han vist la resposta de l'administració i també dels treballs diaris que estan fent els experts francesos a la zona per poder reobrir el pas alternatiu amb la major brevetat possible.

La trobada ha comptat per part de l'administració amb el cap de Govern en funcions, Toni Martí; els ministres en funcions de Finances, d'Economia i Ordenament Territorial i d'Afers Exteriors, Jordi Cinca, Gilbert Saboya i Maria Ubach, i el cònsol major d'Encamp, Jordi Torres Arauz.

stats