Societat 15/06/2020

Govern publica el llistat de països que obligaran a 15 dies de confinament si es visiten

Es tracta dels que no formen part de la UE

Ana
2 min
La policia nacional espanyola, a la frontera del riu Runer. / A. S.

El Govern ha publicat aquest dilluns un decret on s'estableixen una sèrie de mesures excepcionals addicionals per la situació d'emergència sanitària relatives al confinament domiciliari. Així, segons s'ha fet públic a través del Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA), les persones nacionals o residents que tornin a Andorra després d'una estada en un país que no sigui de la Unió Europea, hauran de passar un confinament domiciliari de quinze dies per a la prevenció de nous contagis. Queden exclosos els que provinguin d'Islàndia, Liechtenstein, Mònaco, Noruega, el Regne Unit, San Marino, Suïssa o el Vaticà.

Tanmateix, també hauran de passar aquest confinament les persones no residents que provinguin d'aquestes zones i que arribin a Andorra per causes de força major, sanitàries o humanitàries, amb un justificant que ho acrediti. En el text s'entén per causes humanitàries aquelles situacions d'atenció a familiars dependents, menors o en situació de vulnerabilitat. A més, qualsevol persona que es desplaci a Andorra des d'una regió que el ministeri de Salut, tenint en compte les recomanacions dels organismes internacionals de referència, o en funció de la situació epidemiològica del país, consideri com a zona de major risc de transmissió de la infecció. Cal destacar que el personal diplomàtic i consular i els funcionaris d'organitzacions internacionals o humanitàries, són considerats com a excepcions.

D'altra banda, el decret també estableix aquelles situacions en què el confinament obligatori a domicili pot aixecar-se o evitar-se. En aquest sentit, no estaran obligades a tancar-se aquelles persones que acreditin immunitat amb serologia d'anticossos totals o amb IgG en mostra de sèrum en el moment de l'entrada o fins a quatre setmanes abans de l'accés al país, i tampoc aquelles persones que a l'entrada al Principat acreditin una prova PCR o TMA, o equivalent, i que al cap de set dies posteriors a l'entrada a territori andorrà acreditin una nova prova negativa.

Les mesures incloses en aquest decret tenen la consideració de requeriments de l'autoritat sanitària i l'incompliment se sancionarà d'acord amb la Llei general de sanitat. Amb l'aprovació d'aquest text, el Govern també dona per derogades les disposicions de rang igual o inferior que s'hi oposin.

stats