Societat 18/03/2019

Grandvalira en vol més

Aquest dilluns s'ha enviat una carta a la FIS demanant tornar a ser seu de proves de Copa del Món, de finals i fins i tot d'uns Mundials

Clara Garnica
4 min
El director general de Grandvalira-Ensisa, David Hidalgo, el president de la Federació Andorrana d'Esquí, Josep Pintat, el director general del Comitè Organitzador, Conrad Blanch i el cap de cursa, Jordi Pujol, fan balanç de les finals de la Copa del Món. / C. G. (ANA)

CanilloMés de 2.500 acreditacions, de les quals 440 per a mitjans de comunicació. La participació de 228 corredors de 19 països, 350 voluntaris (que han treballat com si fossin 3.500, ha manifestat el director general de Grandvalira-Ensisa, David Hidalgo), 25.000 espectadors a peu de pistes amb pics de 6.000 espectadors en una sola jornada, i gairebé una trentena d'hotels implicats. Aquestes són algunes de les dades més destacades que han deixat les finals de la Copa del Món Andorra 2019, i que s'han donat a conèixer aquest dilluns durant la roda de premsa per fer balanç de l'esdeveniment. Però més enllà de les dades, el que han destacat tant Hidalgo com el director general del comitè organitzador, Conrad Blanch, són els "elogis" rebuts tant per part de la Federació Internacional d'Esquí (FIS), com per federacions, equips i corredors participants (entre ells la nord-americana Mikaela Shiffrin, una de les grans protagonistes d'aquestes finals, que va deixar un missatge d'agraïment i un obsequi per als organitzadors). Aquests elogis mostren que Andorra "s'ha consolidat com a destí de primer nivell" per acollir esdeveniments d'aquesta magnitud, ha defensat Hidalgo. I han empès als organitzadors a seguir sent ambiciosos. Segons ha informat el president de la Federació Andorrana d'Esquí (FAE), Josep Pintat, aquest mateix dilluns s'ha fet la petició per carta a la FIS perquè Andorra torni a ser seu de proves de Copa del Món, de finals com les viscudes aquesta darrera setmana i, fins i tot, d'uns Campionats del Món (Mundials) d'esquí alpí.

Tal com ha recordat Hidalgo, els calendaris de la FIS fins el 2023 són provisionals, pot haver-hi renúncies de seus, i seria aquí on Grandvalira podria tornar a acollir alguna prova. De qualsevol disciplina i tant d'homes com de dones, tot i que des del domini pensen sobretot en proves tècniques a l'Avet. Pel que fa a repetir la celebració d'unes finals, "fins el 2023" no és possible ja que ja estan adjudicades, ha informat Hidalgo, però la voluntat hi és. Serà durant la reunió que l'organisme celebra el proper mes de maig que hi haurà notícies sobre la presència d'Andorra al calendari internacional de proves d'esquí alpí.

Finalment, la meta final d'acollir uns Campionats del Món (el pas previ a uns Jocs Olímpics d'hivern), seria factible a partir del 2027, més probablement el 2029. Però en aquest cas s'hauria de treballar la candidatura i seria un objectiu a més llarg termini, ha puntualitzat Hidalgo. A més d'un esdeveniment de "molta més magnitud" que unes finals, tenint en compte que dura dues setmanes, hi participen els millors de cada país i se celebren proves cada dia.

"Un 10 per a Andorra"

Tornant a la valoració global que es fa des de Grandvalira de l'esdeveniment que ha tingut lloc de l'11 l 17 de març, el director general del comitè organitzador, Conrad Blanch, ha manifestat que, si a les proves del 2016 es va dir que Soldeu havia estat "de 10", ara és a Andorra a qui se li ha de "posar un 10". "És la manera de qualificar de manera simple" el que ha estat la competició, ha afegit. Ha assegurat que s'ha donat una imatge de país "eficaç, seriós i professional" i ha subratllat sobretot la nova plataforma de Soldeu, que "s'ha doctorat" en acollir aquesta tipologia de competicions esportives.

També estava satisfet el cap de cursa, Jordi Pujol que, tot i exposar que les pistes Avet i Àliga tenien "menys neu que l'any passat", a base de treball de màquines i per part de tot l'equip s'ha aconseguit unes condicions "molt segures" que han permès que les proves s'hagin desenvolupat "sense cap accident". La FIS ha valorat sobretot la pista Avet com a traçat per a les disciplines tècniques, especialment per a acollir el Gegant.

Preguntat per si, ja a més llarg termini, la següent fita seria acollir uns Jocs Olímpics, Blanch ha reiterat que estan "oberts a col·laborar" amb la candidatura Pirineus-Barcelona. De fet, membres de la candidatura han estat presents a aquestes finals.

Ressò internacional de les finals

Aquestes finals de la Copa del Món han estat una bona campanya publicitària d'Andorra com a destí de neu, per exemple a través de les les mencions que han fet sobre l'esdeveniment diversos mitjans de comunicació estrangers. La Vanguardia assegurava aquest diumenge que 'Soldeu El Tarter es doctora a la Copa del Món d'Esquí', i el Diari ARA destaca la gesta de Shiffrin al Principat. També diaris esportius del veí del sud, com el Marca, han fet una àmplia cobertura de tota la setmana de competició. La cobertura televisiva també ha estat important: mitjans com TV3, Cuatro o la Sexta han mostrat als seus informatius imatges espectaculars dels descensos dels esquiadors per l'Avet i l'Àliga.

A França, La Depeche parla d'una "setmana excepcional" i reflexiona sobre la possibilitat que Andorra demani candidatura per celebrar uns Campionats del Món. D'altres mitjans internacionals que han parlat del Principat són, per exemple, La Presse, la BBC, la CNN, o el Washington Post.

stats