Societat 14/11/2018

Les guerres internes i el ball de retrets trenquen la plataforma sindical

SEP i Sipaag apunten que la seva marxa rau en atacs “a títol personal” demanant dimissions i fets de manera “pública”, “uns límits que no es poden traspassar”

Ara Andorra
2 min
Un moment de la reunió entre els representants sindicals i els membres del Govern, aquest dimarts al matí. / C. G. (ANA)

Andorra la VellaContradient el punt de vista i les paraules dels membres que s'han quedat a la plataforma sindical, el Sindicat de l'Ensenyament Públic (SEP) i el Sindicat de Personal Adscrit a l'Administració General (Sipaag), atribueix la seva marxa a la mala maror interna. “Ens hem desvinculat de la Plataforma amb motiu de les declaracions que han fet alguns dels seus membres per demanar la dimissió, a títol personal, dels representants del SEP i del Sipaag de la Comissió de la Mútua, atacant públicament els nostres representants”, exposen en un comunicat. Els dos sindicats majoritaris també volen deixar clar que les discrepàncies i els diferents punts de vista entre sindicats sobre el model de pagament del complement de la mútua no té res a veure “amb la mala coordinació que hi ha hagut entre la CASS i Funció Pública”, i que ha provocat el retard en el cobrament.

Davant del trencament, els sindicats de l'administració general i de l'ensenyament consideren “lamentable el procés” de separació de la plataforma sindical perquè “afebleix l’acció coordinada sindical andorrana, que sempre està en una situació fràgil”. Però malgrat això, apunten que “hi ha límits que no es poden traspassar” i “davant un atac contundent i malintencionat en contra d’alguns membres dels nostres comitès, no podem fer res més que protegir-nos per evitar conseqüències majors”, apunten.

Destaquen que la marxa s'ha decidit a través de votació i com a prespectives de futur es comprometen a “endreçar” la representació de membres sindicals en les diverses comissions a les quals els sindicats legalment constituïts hi són representats. D'aquesta manera es llança un missatge a la resta de sindicats que s'han quedat a la plataforma: “A partir d’ara caldrà demostrar amb documentació legal quina és la representativitat de cada sindicat” per determinar quins són els sindicats amb més representants, element que rau en el percentatge de treballadors del col·lectiu afiliats i no pel nombre total d'afiliats. “D’aquesta manera s’aplicarà el que recull la llei i cap sindicat no se sentirà discriminat”, sentencien.

Pel que fa al conflicte de la mútua, que ha estat l'espurna que ha encès la metxa, SEP i Sipaag no veuen “coherents” la proposta que van fer els altres sindicats de la plataforma per fer votacions o consultes als afiliats o mutualistes. Argumenten que s’han de fer sobre models que pugui gestionar la mútua, i no sobre models que impliquin canvis en la Llei de la CASS. Davant d'aquesta situació, els dos sindicats diuen que estan treballant per buscar un model que “millori la situació actual”. Aquest model implicaria cobrar la prestació de la CASS el dia 5 del més següent a la baixa i la resta, fins a arribar al 100%, amb la nòmina del 25 del mes següent.

stats