La història de l'andorrà que es va construir la seva pròpia pròtesi amb peces de Lego

Va venir al món amb una malformació al braç dret que va fer que la seva mà quedés reduïda a un petit monyó

Ferran Aguilar descriu al seu fill David com "un nen que ha fet coses realment excepcionals". La seva història es remunta al mateix dia del seu naixement. L'andorrà de Sant Julià de Lòria va venir al món amb una malformació al braç dret, la qual va fer que la seva mà quedes reduïda a un petit monyó. Tot i els problemes que això li va comportar en la seva infantesa, en David sempre ha tirat endavant, mai s'ha fet enrere, fins que als 9 anys es va construir la seva pròpia pròtesi sense l'ajuda de ningú. El seu pare recorda aquell moment com "una situació francament excepcional".

Arribada a la majoria d'edat, en David va començar a viure una sèrie de moments personals difícils, i va ser aleshores quan en tan sols una setmana i en secret, va construir l'MK-1, una pròtesi que estava construïda exclusivament amb peces de Lego i que li permetia fer absolutament de tot, des d'agafar una ampolla d'aigua fins a fer flexions. "Li vaig dir al meu fill que això ho havia de veure tothom, el món ho havia de saber. Vaig moure fils perquè el seu talent arribés als mitjans de comunicació", confessa el seu pare emocionat.

Veient el gran èxit que va tenir aquest primer model, es va plantejar fer un pas més i crear un altre de més avançat, i així va néixer l'MK-2, construïda també en la seva totalitat amb peces de Lego, i que gràcies a una bateria, permetia automatitzar moviments i carregar objectes. En el mes de setembre del 2018, en David va recollir una medalla entregada per l'estat major de la Guàrdia Republicana francesa, en honor a un bé per la humanitat, convertint-se així en la persona més jove en rebre-la. El dia de l'entrega, una cirurgiana del Congrés Mundial de Cirurgians li va proposar fer una conferència a França davant de milers de persones.

La seva fita ha fet que famílies d'arreu del món que no tenen accés a una pròtesi es posin en contacte amb ell desesperats perquè els hi construeixi una. "En David és un heroi per a moltes persones", reconeix el seu pare. Per altra banda, el Govern d'Andorra l'ha convidat al 'Massachusetts Institute of Technology' per presentar-li el seu ídol en el món de les pròtesis, Hugh Herr. El pròxim mes de març, s'enfrontarà a una conferència adreçada als empleats d'IBM, un esdeveniment que marcarà un abans i un després en la seva trajectòria.

En l'actualitat, en David compta amb el reconeixement de l'empresa Lego, la qual afirma que el que ha fet amb les seves peces "no s'havia vist mai". El lauredià ara viu a Barcelona, on estudia primer de Biotecnologia a la Universitat Internacional de Catalunya, una carrera que segons el seu pare "li va francament bé".