Societat 05/04/2017

Els impulsors de la ILP seguiran amb la recollida de firmes perquè consideren insuficient la proposta de DA

Defineixen de "ridícul" que la baixa del pare s'allargui només un dia i ja compten amb més de 2.600 signatures per portar-les al Consell General

C.g. / M.t.
4 min
Un moment de la trobada entre els impulsors de la ILP per allargar la baixa de maternitat, Guillem Forné i Ariadna Noria, amb el síndic general / Consell General

Andorra la VellaEls impulsors de la iniciativa legislativa popular (ILP) per allargar la baixa de maternitat consideren "una victòria a mitges" l'anunci fet aquest dilluns des del Grup Parlamentari Demòcrata d'ampliar dels 4 als 5 mesos la baixa de la mare. Els canvis, que es volen recollir dins la modificació del Codi de Relacions Laborals, només recullen una part de les seves reivindicacions, motiu pel qual segueix en peu la recollida de signatures, la qual s'allargarà durant tot aquest mes d'abril. De moment ja en tenen entre 2.600 i 2.700, ha explicat Ariadna Noria, tot i que volen anar al Consell General amb un mínim de 3.000.

"Pensem que tenim alguna cosa a veure" amb aquest canvi d'actitud dels demòcrates, ha celebrat Noria, que ha explicat que amb l'únic grup parlamentari amb qui no s'havien reunit, per ser el més reticent a fer aquests canvis socials, era el dels taronges. En qualsevol cas, però, han recordat que la seva demanda era per allargar la baixa de la mare fins als sis mesos, que és el temps que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana d'alletament exclusiu.

Així mateix, i el que més els ha decepcionat, és que la baixa del pare només s'amplïi un dia, un augment "ridícul". "Estic disposada a perdre un mes perquè els pares en guanyin un", ha afegit Noria. Els impulsors de la ILP demanen que aquesta baixa passi dels quinze dies actuals al mes, tal com s'ha aprovat recentment a Espanya. "S'omplen la boca" sobre igualtat i després no ho plasmen en lleis, ha lamentat Noria, que ha recordat que es tracta, per tot plegat, d'una proposta contradictòria amb el Llibre blanc de la igualtat que s'està elaborant.

A més, Noria també ha recalcat que una de les demandes de la iniciativa és que el nom de baixa de paternitat se substitueixi pel de parella legal, per tal que no hi quedin exclosos els col·lectius LGTB. També per aquest punt no cessaran en la recollida de signatures.

SDP alerta que la mesura pot causar perjudicis a les dones

Pel que fa a les reaccions polítiques, la consellera general del grup mixt i membre de Socialdemocràcia i Progrés, Sílvia Bonet, no ha volgut entrar en valoracions molt concretes sobre la reforma del Codi de Relacions Laborals ja que no ha pogut accedir al text, tot i que sí que ha alertat que allargar la baixa de la mare i no la del pare pot acabar sent una mesura "discriminatòria per a les dones". Si les seves baixes són més llargues poden tenir problemes per accedir a certs llocs de treball o a càrrecs de responsabilitat. Bonet ha lamentat que ells no hagin pogut accedir al nou codi per poder fer una valoració més profunda.

Des del grup parlamentari liberal, Judith Pallarés ha afirmat que veuen bé la mesura d'allargar la baixa de maternitat, però considera que s'hauria d'arribar als sis mesos, tenint en compte que ja estaven d'acord amb la proposta feta des de la iniciativa ciutadana, és a dir, que el permís per a les mares sigui de sis mesos i d'un mes per als pares. Amb tot, Pallarés vol poder veure els informes de la CASS que hi ha en relació a aquesta qüestió.

Pel que fa a la creació d'un fons de capitalització, proposta també plasmada al Codi de Relacions Laborals impulsat des del grup demòcrata, la consellera liberal creu que s'haurà d'estudiar bé, sobretot amb la patronal, i ha mostrat els seus dubtes en relació a on quedaria la CASS, tenint en compte que s'hauria d'aportar tant a la seguretat social com en aquest fons. "Potser el que hem de treballar és que la CASS sigui sostenible i no fer mesures a part en relació a coses que hauríem d'arreglar amb el que ja tenim", ha apuntat. D'altra banda, Ld'A veu amb bons ulls que els contractes hagin de ser obligatòriament per escrit, que es reguli finalment el dret de vaga i el nou contracte per a treballar fins als 72 anys, tot i que resten a l'espera de les afectacions que pot tenir. Amb tot, Pallarés considera que s'han de prioritzar les accions que permetin que treballadors i empresaris arribin a acords.

De la seva banda, el PS ha declinat valorar la mesura, a l'espera de rebre el text de la proposició de llei i d'analitzar els estudis que s'han fet per allargar el permís fins a 6 mesos. Amb tot, Pere López ha criticat la reforma del Codi de Relacions Laborals de DA, ja que considera que està inspirada en les reformes laborals "més neoconservadores", tenint en compte que es redueix el preavís en cas d'acomiadament així com les indemnitzacions en casos d'acomiadament improcedent, que es manté l'acomiadament lliure i que es redueix l'import de les retribucions de les hores extres, que a més passa a ser lineal. En aquest sentit, López considera que s'eliminarà l'incentiu de frenar les hores extres. Pel que fa al nou contracte per treballar entre els 65 i els 72 anys, el conseller socialdemòcrata creu que aquesta mesura pot provocar més precarietat al col·lectiu, perquè es rescindirà el contracte anterior i perquè considera que està pensat per a persones que vulguin allargar la seva vida laboral per millorar la seva pensió.

Finalment, des dels sindicats critiquen que la mesura de la baixa de maternitat es quedi curta. El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, ho considera insuficient tenint en compte que "a Europa ja es parla dels sis mesos".

stats