Societat 12/05/2018

La jornada sobre els drets humans constata el retrocés que estan experimentant a Europa

La trobada impulsada per l'IDHA reflexiona especialment sobre Catalunya i també l'afectació del 'cas BPA' per a Andorra

M. F.
3 min
Un moment de la jornada sobre els drets humans a Europa que ha tingut lloc aquest dissabte a la Llacuna. / M. F.

Andorra la VellaEls drets humans a Europa es troben en perill des de fa anys i certs estats, com ara Espanya, es troben en clar retrocés. Aquesta és una de les principals idees sobre les quals s’ha reflexionat aquest dissabte en la jornada ‘Els drets humans a Europa, en perill’, organitzada per l’Institut de Drets Humans d’Andorra (IDHA) i Drets. Catalunya i la vulneració dels drets que els ponents han considerat que s’hi estan produint ha estat un dels eixos centrals, no en va, entre els participants hi havia l’advocat defensor de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, i el d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde. Tots dos han destacat les dificultats que estan tenint per defensar els seus clients. Andorra també ha estat protagonista de la jornada, especialment per les repercussions del ‘cas BPA’.

Van den Eynde ha destacat el fet que els lletrats defensors dels polítics catalans que es troben a la presó o fora de Catalunya estan veient com se’ls vulnera les garanties del procediment i com aquest procés i la interpretació de la llei es troben “fora de tota racionalitat”.

De fet, els diferents ponents han evidenciat com la separació de poders es troba en entredit a Espanya i, en aquest sentit, Van den Eynde ha exposat que s’ha vist “la veritable cara” del sistema judicial espanyol ja que s’estan enfrontant problemes polítics des de l’àmbit judicial. “Espanya està exposada mundialment com un estat capaç de saltar-se els drets humans” per intentar fer front a la reivindicació d’independència, tal com ha remarcat el lletrat.

En el mateix sentit, la catedràtica de dret constitucional i membre del col·lectiu Praga, Mercè Barceló, ha detallat que amb el procés català “s’han vulnerat un seguit de drets” i ha conclòs que quan això arribi a Europa “farà trontollar” l’estat espanyol. D’aquesta manera, l’experta ha detallat totes les vulneracions que s’han donat, especialment, durant la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i les eleccions a Catalunya. En el mateix sentit s’ha manifestat Cuevillas, que ha remarcat que “la vulneració de drets” ha estat present des del principi del procés contra els polítics catalans, per la qual cosa confien tant en el tribunal de drets humans d’Estrasburg com també en el fet que la justícia europea rebutgi les euroordres i que el “castell de sorra” que s’ha construït “acabi ensorrant-se” i que els polítics catalans que estan fora de Catalunya no siguin jutjats a Espanya.

La situació a Andorra

I què passa amb Andorra? Quina és la situació dels drets humans al país? La presidenta de l’IDHA, Elisa Muxella, ha posat com a exemple de l’afectació a la sobirania del país l’afer BPA que creu que es va originar a “resultes dels informes de la policia espanyola”. De fet, l’institut es va querellar contra un seguit de càrrecs i funcionaris espanyols (l’exdirector general operatiu de la policia nacional espanyola, Eugenio Pino; el comissari Marcelino Martín-Blas; l'agregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya, Celestino Barroso i el seu antecessor Bonifacio Díaz) i ara s’està a l’espera de les respectives comissions rogatòries, que ja s'han enviat, tot i que Muxella ha destacat que "alguns han contestat i d'altres no", ja que "aquesta policia la van deslocalitzar per tot arreu". La presidenta de l'IDHA creu que "serà difícil" completar la investigació de tot aquest afer i també ha mostrat la seva preocupació perquè els fiscals i els jutges espanyols hagin intervingut directament i en castellà a les comissions rogatòries i en canvi els membres judicials andorrans no puguin actuar de la mateixa manera. De fet, arran d’aquest cas creu que hi ha hagut un “menyspreu a la sobirania” d’Andorra. També ha manifestat que dins la tasca de l’IDHA hi ha vetllar perquè es complexin els diferents convenis en matèria de drets humans i ha considerat que Andorra “hauria d’aconseguir” complir tots aquests acords.

Durant la jornada també hi ha hagut una taula rodona en la qual han participat, entre d’altres, el periodista Francesc Robert i la consellera del PS Rosa Gili.

stats