Societat 25/01/2021

L'R0, a 0,99 amb una mitjana estabilitzada d'una cinquantena de positius diaris

La pandèmia es contrau a Andorra, després de setmanes d'expansió

2 min
Gent passejant per l'avinguda Meritxell / Arxiu ANA

En un dels pitjors moments de la segona onada s'havia enfilat fins a 1,38, és a dir, que cada centenar de positius per Sars Cov-2 n'infectaven 138, o el que és el mateix, que l'epidèmia s'expandia; des d'aquest dilluns, l'epidèmia es redueix al país, després que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, hagi anunciat que la taxa de reproducció del coronavirus s'hagi situat per sota d'1, a 0,99. Durant la setmana passada variava entre 1,05 i 1,02. Aquesta lenta però progressiva reducció s'explica, entre d'altres perquè s'ha estabilitzat en les darreres setmanes la detecció de positius per dia, en una cinquantena de casos. Una bona notícia, si es té en compte que des de la tornada de les vacances nadalenques s'han iniciat cribratges massius, com el que ocupa la comunitat educativa. De fet, en aquest àmbit, la setmana passada es van realitzar gairebé 3.300 tests, amb un resultat de 13 positius.

En les darreres 24 hores hi ha hagut 47 nous positius, amb la qual cosa el total de casos des que es va iniciar la pandèmia s'eleva a 9.596. Els casos actius se situen en 776 (25 menys que diumenge), mentre que les defuncions es mantenen en 96 després de les tres registrades el cap de setmana. El ministre ha detallat també que ja s'ha vacunat 576 persones i que aquest dilluns es poden superar les 700 i que no s'ha registrat, de moment, cap incidència.

La pressió sanitària es manté respecte de diumenge i a hores d'ara hi ha 25 persones ingressades a planta mentre que a la unitat de cures intensives es mantenen els dotze pacients de diumenge, deu dels quals ventilats. A la planta Covid-19 del Cedre la xifra de pacients va davallant, i tal com ha indicat el ministeri, és previst que durant aquest dilluns siguin donades d'alta cinc de les tretze persones que encara hi romanen: quatre de les quals de Salita; cinc de Sant Vicenç d'Enclar; una de l'Albó i tres d'urgències. A les escoles hi ha dinou aules amb vigilància activa total (cinc més que diumenge) i 48 amb vigilància activa parcial (tres més). El titular de Salut ha atribuït aquestes xifres als cribratges que s'estan duent a terme i en aquest sentit ha manifestat que durant la setmana passada es van fer 3.282 tests, tretze dels quals van ser positius i des de l'inici de la tercera onada se'n porten 11.215, 35 dels quals han resultat positius. A més, ha recordat que han començat els cribratges a diferents sectors com el comerç, la restauració o les estacions d'esquí.

stats