Els manifestants tallen l'N-145

Els mossos regulen pas alternatiu pel camí forestal d'Anserall

La protesta que hi havia convocada aquest divendres a la Seu d'Urgell amb motiu de la vaga general a Catalunya està provocant el tall de l'N-145 en ambdós sentits de la marxa. La carretera ha quedat tallada passades les sis del matí i encara es manté a hores d'ara. Cal recordar que el Comitè de Defensa de la República (CDR) Alt Urgell havia anunciat diferents accions a la Seu d'Urgell. Així, a les sis del matí hi havia una convocatòria per a un esmorzar popular a la plaça Bisbes Prínceps i ja s'especulava que després hi hauria el tall de la carretera que connecta amb Andorra. Així ha estat, ja que des del punt de trobada els manifestants han avançat fins a la rotonda d'entrada a la Seu d'Urgell, tallant la carretera.

El tall ha obligat els mossos d'esquadra a regular un pas alternatiu pel camí forestal que va des de Castellciutat a Anserall per permetre la circulació i al llarg del matí s'han registrat retencions arran d'aquest tall. Tot i el tancament de la via, els vehicles d'emergència estan podent passar.

A dos quarts de deu del matí la manifestació que estava al centre de la Seu d'Urgell ha avançat cap a la zona on hi havia els manifestants que feien el tall, la qual cosa ha fet que encara fossin més les persones concentrades en aquest punt d'entrada a la Seu, arribant a unes 500, una xifra que ha anat variant al llarg del matí.

Tot sembla indicar que el tall s'allargarà fins a les sis de la tarda. De fet, s'ha convocat un dinar al punt de la protesta, convidant els qui hi vulguin assistir a portar coberts i carmanyola i altres elements com instruments musicals o jocs per passar la jornada.

Tot i que es preveia que hi hagués el tall, alguns conductors han quedat atrapats. És el cas d'Eloy Gómez, un camioner que manifestava que a ell li havien comentat que el tall es faria entre les sis i les nou del matí i que per això ha decidit emprendre la ruta, que l'ha de portar d'Andorra a Madrid. Lamenta, però, que ara com ara està atrapat a la retenció, ja que els vehicles pesants no poden passar pel camí forestal i que no sap quan podrà reiniciar la marxa. De fet, s'ha pogut veure diversos vehicles pesants aturats a l'N-145.

D'altra banda, cal afegir que a les sis de la tarda hi havia prevista una "acció sorpresa" que a través de les xarxes es va concretant: sembla que es farà una manifestació unitària que sortirà de la zona del tall i es dirigirà cap a la Seu, per recórrer els carrers de la ciutat.

Reaccions polítiques

Des d'Andorra la classe política valora l'impacte que aquest tall pot tenir per al país. Així, el cap de Govern, Xavier Espot, ha posat en relleu que estan en contacte amb l'ambaixada espanyola i la policia amb els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i la policia espanyola per anar "seguint al minut com es desenvolupen els talls de carretera amb l'esperança que puguin finalitzar com més aviat millor". "Des d'Andorra el que volem és poder desplaçar-nos lliurament i que la gent ens pugui venir a visitar, que les persones que treballen al país puguin venir a treballar amb normalitat i, per tant, el que preguem és que pugui acabar com més aviat millor i que es pugui restablir la normalitat", ha manifestat Espot. Quant als perjudicis que això pugui ocasionar, ha preferit no manifestar-se.

Al seu torn, l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros, ha lamentat que “la canalització de les protestes generi problemes i perjudicis per al conjunt dels ciutadans, per als andorrans com per als treballadors de la Seu transfronterers que treballen a Andorra”, i ha desitjat que la via s'obri a la circulació el més aviat possible, i que “no hi hagi talls de circulació que són compatibles amb el dret de manifestació que no té res a veure a tallar vies públiques, tallar carreteres i menys amb fets amb violència que estem veient que estan passant a diferents ciutats de Catalunya”.

Des del grup parlamentari demòcrata, el president  Carles Ensenyat ha destacat que sense voler "entrar a valorar el dret a manifestació, que és inherent a qualsevol país democràtic", volia destacar les  "conseqüències" que se'n deriven del tall per a la gent que "treballa o vol pujar" a Andorra i ha "demanat" que no es produeixin més talls.

De la seva banda, el president suplent del grup parlamentari liberal, Marc Magallon, ha destacat que de totes les manifestacions que s'han donat aquests dies, la d'aquest divendres és la que té un major impacte i ha afegit que econòmicament ja hi ha conseqüències en el comerç i el turisme . "Tant de bo es resolgui el més ràpidament possible per la via pacífica", ha desitjat.