Publicitat
Publicitat

Els medicaments genèrics permetran estalviar més de 127.000 euros a l'any

El Consell de Ministres també ha aprovat aquest dimecres el nou sistema de preus dels medicaments francesos reemborsables

Gairebé 500 medicaments que contenen els principis actius esomeprazole, rabeprazole i montelukast veuran modificats, a partir de l'1 de gener, els seus preus de referència amb la intenció de seguir fomentant els genèrics. Els clients podran seguir comprant els medicaments de marca però la CASS només els reemborsarà la tarifa que s'ha designat per a cadascun d'aquests genèrics.

Concretament, l’aplicació del nou decret per establir els preus de referència, aprovat aquest dimecres pel Consell de Ministres, afecta aproximadament 118 medicaments que contenen rabeprazole, 225 medicaments amb esomeprazole i 145 medicaments amb montelukast. Així doncs, el ministre portaveu, Jordi Cinca, ha explicat que segons el consum que es va fer d'aquests principis actius durant el 2014, amb les noves tarifes, la CASS s'hauria estalviat 127.578 euros. Cinca ha destacat que es tracta d'una mesura que "garanteix la qualitat i a més redueix els costos dels serveis de salut pública d'Andorra".

Nou sistema de preus per las medicaments francesos reemborsables

Per una altra banda, el Consell de Ministres també ha aprovat un nou sistema de preus per als medicaments francesos reemborsables, ja que França ha reduït el marge de benefici que obtenen les farmàcies. Durant el primer any, França compensarà aquesta mesura abonant a les farmàcies 0,82 euros per cada envàs que es facturi segons la nova tarifa, i l'any 2016 passarà a 1,02 euros.

Aquesta mesura provocarà que les farmàcies andorranes no obtinguin cap benefici per comercialitzar determinats medicaments francesos, i per tant, això provocaria un foment de la venda de productes espanyols.

Per tot plegat, Cinca ha explicat que s'ha establert un mecanisme que divideix els medicaments afectats per aquesta mesura en tres paràmetres. El primer grup el formen els medicaments que tenen un preu de venda al públic a França igual o inferior als 16,24 euros, el segon els que tenen un cost d'entre 16,25 i 179,87 euros, i el tercer, els que costen més de 179,87 euros.

La mesura que aplicarà Andorra per definir el cost final d'aquests medicaments, és el resultat de restar 2% al preu de venda al públic, per treure els impostos francesos, i sumar 1,02, 2,50, o 12,56 euros, depenent del grup al qual pertanyessin. Aquesta mesura entrarà en vigor l'1 de gener del 2016.

S'aprova la reestructuració del servei de permanències mèdiques

Finalment, i seguint en l'àmbit sanitari, a partir de l'1 de desembre es farà efectiva la reestructuració del servei de permanències mèdiques, un servei de guàrdia dels metges de capçalera que atenien urgències de 9 a 13 hores i de 15 a 20 hores, a més de les guàrdies localitzables durant la resta d'hores, els dies festius, els caps de setmana i durant les nits, al Centre d'Atenció Primària del Prat Gran d'Escaldes-Engordany.

Aquestes funcions es traslladaran a la Clínica Verge de Meritxell, amb l'objectiu d'incrementar sinergies entre els dos serveis.

Segons ha explicat Cinca, aquesta decisió s'ha pres després que s'hagin analitzat els resultats dels darrers cinc anys i s'hagi comprovat que s'ha fet poc ús d'aquest servei que presta el CAP d'Escaldes. Durant el darrer any, el servei de permanències mèdiques en hores d'obertura ha estat de 6,2 visites diàries de mitjana. Pel que fa a les hores nocturnes, durant tot l'any passat hi va haver sis visites, "això suposa un cost molt significatiu". Com a exemple, el ministre portaveu ha explicat que si es divideix el cost global de les guàrdies que s'havien d'abonar als professionals pel nombre de visites que hi va haver, surt que cada visita va tenir un cost de 9.164 euros.

Aquest canvi també implicarà la creació d'una tarifa específica de 39,58 euros per als actes de permanències mèdiques realitzats en la consulta, dels quals el pacient abonarà 9,90 euros per la visita.