Societat 09/07/2015

La memòria del sergent Owens arriba a Andorra

Una expedició impulsada per un guia de Normandia i formada per familiars del soldat nord- americà que va lluitar a la II Guerra Mundial han recreat la ruta d'escapada del pilot

M.c.
2 min
Expedició que va arribar a Andorra seguint la ruta del sergent Owens

Andorra la VellaEl guia Geert van den Bogaert, especialitzat en els camps de batalla de Normandia, va descobrir fa alguns anys la història del sergent Francis E. Owens i els seus companys, el sergent William B Paskett i el sotstinent Harold B Bailey. Es va decidir a recrear la ruta que van fer els membres de l'exèrcit nord-americà i fer-ho amb membres de la família d'Owens.

Aquest dijous al vespre han arribat a Arinsal, a l'Hostal Pobladó, on van arribar els companys de batalla que es van salvar. Ho han fet després d'una setmana de trajecte amb autobús, tren, cotxe i a peu entre Normandia i Arinsal, passant per Montmantell on van morir els tres soldats. "Ho han fet més ràpid que els autèntics perquè els primers estaven amagats per la resistència i van tardar diversos mesos", ha explicat l'investigador Claude Benet a l'ARA.

De fet, Owens i els seus companys van ser abatuts el 4 de juliol del 1943 i no va ser fins l'octubre que van arribar a prop d'Arinsal. "Va morir a poca distància d'on hauria salvat la vida i hauria tingut una vida normal després de la guerra", ha recordat Benet.

L'expedició actual ha estat formada per Bogaert i la neboda i la neboda-néta del pilot americà, Colleen Brennan i Hayley Hulbert. També els acompanya un càmera ja que la seva aventura serà retransmesa per una cadena de televisió americana ha explicat Claude Benet, un fet que és positiu per Andorra.

L'objectiu de l'expedició és d'una banda recuperar la memòria històrica i recordar un "fet simbòlic que representa molta altra gent que va morir en circumstàncies semblants". També permetrà a la família recordar la seva memòria i la seva història i; per últim, explicar una història d'Andorra poc coneguda, la dels pilots abatuts que passaven els Pirineus fins a Espanya per tornar al Regne Unit, com ha destacat Benet. De fet, segons l'investigador la història és part de la cultura i fets emotius com la mort de tres nois de 21, 22 i 23 anys quan escapaven dels enemics poden servir per donar a conèixer els paratges d'Andorra i les seves vivències. "Potser interessa més a la gent de fora que a la d'aquí", ha admès, "aprofitem-ho" per promocionar el país, ha conclòs.

stats