Publicitat
Publicitat

1,8% menys d'infraccions penals durant el 2014

L'any passat van baixar un 37% els delictes contra la integritat física i moral, un 74% els delictes contra l'honor i un 10% els que afecten el patrimoni alhora que les contravencions penals contra les persones i contra el patrimoni es van reduir un 4% i un 25% respectivament, segons les dades que ha compartit el director de la Policia durant la Diada del cos

El Cos de Policia ha celebrat aquest dimarts la Diada de la seva patrona Maria Auxiliadora durant la qual s'ha reconegut la tasca dels agents que han complert 15, 20 i 30 anys i dels que enguany es jubilen. El seu director, Jordi Moreno, ha exposat algunes xifres de criminalitat entre les quals destaca la disminució de l'1,8% en el còmput global d'infraccions penals (delictes i contravencions penals) i van baixar un 37% els delictes contra la integritat física i moral, un 74% els delictes contra l'honor i un 10% els que afecten el patrimoni alhora que les contravencions penals contra les persones i contra el patrimoni es van reduir un 4% i un 25% respectivament. A més, els accidents de circulació amb ferits i danys materials han disminuït un 3% i la incidència de l'alcohol i les drogues en els mateixos un 11,22%. Moreno també ha fet menció a algunes de les operacions efectuades contra la salut pública i a fets rellevants com la detenció d'un resident per temptativa d'assassinat i robatori a un taxista i la d'un alemany cercat per les autoritats del seu país per ser autor de diversos furts amb força de caixes fortes en establiments del Principat.

Segons el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, les dades demostren que el desplegament del model policial mixt ha ajudat a incrementar les cotes de seguretat ciutadana. Mentrestant, Moreno ha afirmat que hi ha molts actors implicats en aquesta situació i que a més de les tasques de vigilància de la policia també s'ha treballat en prevenció i conscienciació a les escoles.

Igualment, Espot ha repassat algunes xifres des del 2011 que constaten un descens de la delinqüència i un augment de les actuacions policials. Alguns assumptes pendents, com ha reconegut Moreno, són els delictes tecnològics que augmenten i són presents en l'activitat del jovent, ha reconegut, però també continuar amb la presència policial al carrer i la incorporació de nous recursos materials per als grups especialitzats. Queda pendent igualment el desplegament reglamentari de la Llei qualificada del Cos de Policia, amb els textos que regularan l'accés i la promoció al cos i la carrera professional, el funcionament del Comitè Mèdic, les divises i distintius d'identitat i les recompenses i gratificacions, així com la formació i les especialitats, ha admès el ministre.

Espot ha fet èmfasi en el model policial desplegat en els darrers quatre anys que ha definit com a mixt, perquè segueix apostant per la proximitat però amb la contenció de la despesa pública necessària destina els recursos disponibles allà "on fa més falta", ha dit. Així, en l'últim any s'ha incrementat la presència de policia uniformada i de paisà a les escoles, als concerts i festes i les patrulles pedestres als eixos comercials. L'objectiu, ha dit, és "prioritzar la seguretat ciutadana".

Tant el ministre, el director de la Policia i el cap de Govern, Toni Martí, han destacat la sensació de seguretat que transmet el Principat com a valor del país, per a la inversió estrangera i per a la tranquil·litat dels seus ciutadans. Martí i Espot han ressaltat la cooperació amb els països veïns i el cap de Govern ha assegurat que "Andorra ha de defensar les seves especificitats" davant la Unió Europea, mantenint excepcions com la lliure circulació de persones. A més, ha agraït el "tarannà i l'actitud del conjunt del cos" en relació a la Llei de creació i regulació del pla de pensions de la funció pública.

Investigació de l'agressió a un resident francès
Pel que fa a l'agressió a un resident francès a Escaldes fa poc més d'una setmana, tant el director de la Policia com el ministre de Justícia i Interior han manifestat que la investigació "segueix en curs" i "avança a bon ritme" però que "cal ser prudents". Espot ha afirmat que s'estan posant tots els mitjans de la Policia al servei d'aquesta investigació i que "aquesta actuació incansable tindrà els seus fruits en els propers dies".