El metge referent haurà d'oferir consulta un mínim de tres dies per setmana

La CASS i el Col·legi de Metges aposten perquè es doni una retribució suplementària al professional que exerceixi aquest rol de porta d'entrada al sistema sanitari

El Col·legi de Metges d'Andorra (COMA) i la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) han signat aquest dimarts al migdia el nou conveni que estableix les relacions entre les dues parts, el qual entrarà en vigor el proper 1 de novembre i expirarà el 31 de desembre del 2019, tot i que tant el col·legi com la CASS han expressat la seva voluntat que es renovi sense problemes anualment. De fet, és un conveni que s'anticipa a la reforma sanitària (per això ha calgut una negociació més llarga del previst inicialment) i que, per tant, estarà en constant desenvolupament, a mesura que el Consell General vagi aprovant el textos legals sobre aquesta reforma, tal com ha ressaltat el director de Prestacions de la CASS, Ignasi Arbusà. Un dels pilars de la reforma sanitària és el metge referent, i ja aquest conveni defineix "deures" i maneres sobre com ha de treballar. Entre elles, que haurà d'oferir un mínim d'activitat setmanal, que s'ha fixat en la obligació de donar consulta als pacients un mínim de tres dies a la setmana.

Aquesta obligació respon a la "garantia de continuïtat assistencial" que es planteja al conveni, ha defensat Arbusà, en el sentit que els pacients han de poder tenir a la seva disposició els metges "en tot moment", així com també el servei de visites domiciliàries. En contrapartida, dins el conveni també es defensa la necessitat que aquesta figura mèdica, la porta d'entrada al sistema sanitari, gaudeixi d'una "retribució suplementària", tal com ha explicat Jean-Michel Rascagneres, president del consell d'administració de la CASS. És una decisió que correspon en darrera instància al Govern però que consideren justa, tenint en compte que el seu volum de feina augmentarà, sobretot en el sentit que haurà de coordinar la història clínica compartida dels seus pacients. La fórmula ja s'aplica a França, i es calcula en funció dels pacients atesos, ha afegit Rascagneres.

El president del COMA, Josep Antoni Touceda, ha explicat que en l'actualitat el país compta amb una quarantena de metges que poden exercir el paper de referent, més vora una desena de pediatres, una xifra suficient per la dimensió de la població andorrana, ha afegit Arbusà.

Tornant al conveni, les dues parts l'han definit com a "flexible", perquè s'anirà adaptant als passos fets a la reforma sanitària i també perquè, tot i que afecta a tots els professionals, se centra sobretot en els metges de primària. Per aquest motiu, a partir del document signat aquest dimarts s'aniran desplegant d'altres convenis per especialitats mèdiques, en coordinació amb el COMA. Touceda ha manifestat que confia que la reforma del sistema estigui implantada en els propers dos anys. Un altre punt destacat del conveni és que queda garantida la formació als metges, com a dret i com a deure.