Publicitat
Publicitat

L'escola, el millor lloc per adquirir els hàbits de reanimació cardíaca

Un centenar de persones han fet el taller de 'Les teves mans poden salvar moltes vides' aquest divendres

Fa dos anys el Parlament Europeu va declarar el 16 d’octubre la jornada de conscienciació de l’aturada cardiorespiratòria per a la societat. En l’àmbit europeu es comptabilitzen al voltant de 350.000 aturades cardíaques a l’any fora de l’hospital i a Andorra concretament al voltant de 130 infarts anuals del quals 40 o 45 es tracten de morts sobtades. Aquest divendres, a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, s’han organitzat tallers de reanimació cardiorespiratòria de les 11.30 fins a les 14.30 hores, destinats a la població amb el lema 'Les teves mans poden salvar moltes vides'. Els tallers s’han distribuït en dos espais, a la recepció general i a la sala d’espera de l’UCI (Planta -2). En aquesta sessió, han rebut la formació al voltant d’un centenar de persones.

En aquest sentit, el cap de medicina Intensiva, Antoni Margarit ha afegit que “a molts països, com a Catalunya, ja s’han introduït aquests coneixements sanitaris al currículum escolar i s’està educant en aquest sentit. Per adquirir hàbits de reanimació cardíaca, sens dubte, l’escola és el millor lloc”. El doctor Margarit ha assenyalat que “durant les jornades s’intenta obrir les perspectives i conscienciar la població. Un repte molt important és que la població perdi la por i sàpiguen actuar en situacions d’emergència”. A més, tal com ha apuntat el director general del SAAS, Lluís Burgués “aquests tallers són fonamentals per al sector sanitari perquè apropa a la població a situacions en què el ciutadà s’hi pot trobar i és molt important que es creïn automatismes, per això des del SAAS intentarem repetir altres jornades com la d’avui”.

L’equip de sanitaris que han fet la formació pràctica han simulat situacions en què un pacient (ninot) perdia el coneixement. En primer lloc han destacat que cal comprovar si la víctima és conscient, i en cas que estigui inconscient, inclinar-li el cap enrere, elevar-li el mentó i a continuació trucar al 116 i fer les compressions toràciques. Si l’accident té lloc en un espai públic i disposen de DEA, s’hauria d’utilitzar seguint les instruccions de l’aparell.

Per concloure l’acte, els castellers d’Andorra han descarregat dos pilars a la plaça de l’hospital.

Reforma sanitària

D’altra banda, Burgués ha explicat que “la reforma sanitària és un procés molt llarg. En els pròxims dies el SAAS enviarà al ministeri les noves propostes per al pla de salut on es determinarà la política de desenvolupament de productes, les contractacions i els equipaments”.