Publicitat
Publicitat

Els millors matemàtics de 2n d'ESO i Segona Ensenyança

Jonathan Calvo i Silvia Martínez representaran Andorra en la XXVI Olimpíada Matemàtica Nacional espanyola

 

Aquest dijous al vespre s'han lliurat els premis de la XXVI Olimpíada de Matemàtiques en la seva versió andorrana, que competeix com una autonomia més en l'Olimpíada Matemàtica Nacional espanyola. Així doncs, els representants andorrans en la fase final que se celebrarà a Osca i Saragossa seran Jonathan Calvo, de l'Institut Espanyol d'Andorra, i Silvia Martínez, de l'Escola Andorrana de Segona Ensenyança d'Ordino, que han rebut les millors puntuacions en les proves celebrades al Principat.

Se'ls hi ha comunicat en una cerimònia celebrada al Centre Cultural i de Congressos de Sant Julià de Lòria, com és habitual, amb la presència de l'ambaixador espanyol, Manuel Montobbio i la consellera d'Educació de l'Ambaixada d'Espanya, María Soledad Salafranca. Salafranca ha expressat la seva satisfacció per l'organització, un any més, de l'esdeveniment, i per la participació de tots els sistemes educatius. A l'acte també s'ha reconegut la creació d'Ana Segovia, de l'Institut Espanyol, que ha dissenyat el cartell guanyador, escollit com la imatge d'aquesta Olimpíada.

L'acte ha comptat amb la conferència de Carlos Moreno, el professor i divulgador del Col·legi Internacional del Pirineu, qui ha explicat la importància de les matemàtiques molt didàcticament. Moreno és un divulgador conegut al Principat per la seva capacitat de comunicació, i ha fet engrescar-se a l'auditori amb les seves explicacions. El professor també ha advertit del risc de l''anumerisme', l'equivalent numèric de l'analfabetisme, un mal freqüent entre la població, segons Moreno, que ha advertit com bona part de la ciutadania és incapaç de fer càlculs senzills.

Abans d'això, però, l'ambaixador espanyol, Manuel Montobbio, ha lloat la "capacitat de superació" i l'"excel·lència del raonament" dels joves matemàtics andorrans. Segons l'ambaixador el títol Olimpíada Matemàtica és redundant, perquè hi ha un esforç olímpic en la mateixa ciència de les matemàtiques.

Per primera vegada la fase final de l'Olimpíada Matemàtica Nacional espanyola se celebrarà a l'Aragó, dos anys després de l'edició celebrada a Andorra. Silvia Martínez i Jonathan Calvo seran els representants andorrans en aquesta edició. D'altra banda, a part del premi del cartell, per a Ana Segovia, els joves Fabiana de Jesús, Pau Plana, Alba Gomes, Emma Juan i Ainhoa da Silva s'han fet amb el premi per grups.