El ministeri d'Educació licita el servei de transport escolar

El concurs incorporarà millores relatives a la seguretat dels escolars i dels conductors

El ministeri d'Educació i Ensenyament Superior ha licitat aquest dimarts la contractació d'empreses de transport públic de passatgers per carretera, necessàries per a la realització del servei de transport escolar diari dels alumnes escolaritzats en escoles públiques excepte els alumnes que siguin beneficiaris del bus lliure, d'acord amb les condicions establertes al Reglament regulador del transport escolar. El Govern va aprovar l'edicte, a proposta ministre d'Educació i Ensenyament Superior en funcions, Eric Jover, en la sessió de consell de ministres del 6 de març i es publicarà al BOPA d'aquest dimecres. 

Tal com ha informat el Govern a través d'un comunicat, el nou concurs de transport escolar es convoca amb la voluntat de seguir mantenint un alt grau de servei a l'usuari tot millorant les condicions de seguretat en els desplaçaments. Així doncs, d'acord amb les recomanacions europees en matèria de seguretat en el transport d'escolars, s'ha acordat incorporar al concurs millores relatives a la seguretat dels escolars i dels conductors. 

D'aquesta manera, es preveurà que tots els vehicles estiguin dotats obligatòriament de seients equipats amb cinturons que permetin garantir una correcta subjecció dels infants, independentment de la seva edat i alçada. 

El concurs preveu la valoració de la formació dels conductors en aspectes com el coneixement del tracte al públic i més concretament als menors. En el marc del pla de prevenció de l'assetjament escolar, es demana també als xofers la seva implicació informant el ministeri en cas de sospita de possibles casos d'assetjament. De la mateixa manera, els conductors hauran de respectar els protocols d'actuació concrets en cas que un alumne es faci mal entre els trajectes de l'escola a l'autobús o a l'inrevés o durant el recorregut de transport escolar. 

El plec de bases incorpora el compromís per part de les empreses transportistes de mantenir els mateixos conductors i autobusos al llarg del curs escolar. Tanmateix, preveu un període de més de vuit mesos per poder adquirir vehicles nous. També es valorarà l'equipament de geolocalització. 

El darrer contracte d'aquests serveis, que es va iniciar el 2013, ha exhaurit el termini de pròrrogues, d'acord amb la Llei de la contractació pública. Per això, s'ha de preveure un nou concurs per atendre els desplaçaments dels alumnes, inscrits en un centre públic del país, excepte els alumnes que siguin beneficiaris del bus lliure, a partir del pròxim curs escolar 2019-2020. 

El Govern ha recordat en el comunicat que el transport escolar és un servei destinat principalment als alumnes de maternal i primària de les escoles públiques del país. Actualment aquest servei desplaça diàriament fins a 1.800 alumnes repartits en una flota d'uns 47 vehicles diaris.