Societat 27/03/2018

Els monitors d'esquí presentaran una queixa per la intromissió de l'associació argentina

L'AAME considera que la seva homòloga ha intentat influir en els assumptes laborals del col·lectiu andorrà i la denunciarà a la representació internacional

E. J. M.
3 min
La junta de l'Associació Andorrana de Monitors d'Esquí (AAME), abans de començar l'assemblea. / E. J. M.

Andorra la VellaL'Associació Andorrana de Monitors d'Esquí (AAME) ha decidit presentar una queixa formal a l'Associació Internacional d'Instructors d'Esquí (ISIA) contra l'Associació argentina d'instructors d'esquí i surf de neu (Aadides) per immiscir-se en els seus assumptes. L'entitat sud-americana ha intentat negociar pel seu compte les condicions laborals dels monitors d'esquí al Principat. L'ISIA ha garantit a l'AAME que, segons els estatuts, l'Aadides "no pot actuar com a sindicat i molt menys a l’estranger", ha explicat el president de l'AAME, Carles Iriarte, minuts abans d'iniciar una assemblea amb els seus socis per parlar de la temporada. En l'assemblea se'ls ha informat de la presentació de la queixa i d'altres qüestions. Amb tot, no hi ha hagut temps de tractar tots els punts previstos en l'ordre del dia i l'AAME convocarà els monitors a una assemblea extraordinària en els pròxims dies.

Encara sobre Aadides, Iriarte ha confessat que "ens va sobtar molt que diguessin el que van dir als mitjans de comunicació i sense parlar amb nosaltres abans. Nosaltres no anirem a l'Argentina a solucionar el que hi passa, abans parlaríem amb ells, per intentar fer-ho junts", ha dit el president. De fet, Iriarte ha considerat que l'associació argentina ha actuat d'una manera "més pròxima a la patronal que no als interessos dels monitors". Tot i que no volen obrir cap guerra amb l'homòloga argentina, l'AAME ha subratllat que vol que "quedi constància" de la queixa.

Malestar per l'intrusisme

Iriarte també ha comentat que, un any més, el sector ha patit intrusisme laboral, ja que cada temporada hi ha persones no titulades que es fan passar per monitores, o d'altres que sí que ho són però que no compleixin la llei andorrana. "Ja ho vam informar al Govern l’any passat, en tornarem a parlar", ha mantingut el representant dels monitors. Quan hi ha molta afluència a les pistes, per exemple, per Carnaval, és quan hi ha més intrusisme. Aquests falsos monitors capten la clientela per Internet o als aparcaments de les estacions.

Una altra qüestió per tractar ha estat el reconeixement de la figura del monitor mitjançant un conveni específic per a la professió, que l'AAME reclama des del desembre del 2016. El que està clar és que els monitors no volen ser assalariats, ja que "comporta uns requisits que no són ni del nostre interès ni de les estacions, com, per exemple, que ens haurien de donar el material", ha argumentat Iriarte. "És d'interès de totes les parts, totes en sortirem beneficiades. Tard o d'hora, hi arribarem", ha conclòs. De fet, els monitors fa temps que intenten negociar-ho amb Ski Andorra per presentar una proposta al Govern, però encara no se n'han sortit.

Finalment, quant al contracte laboral que Ski Andorra ha aplicat unilateralment aquesta temporada, i que va provocar la intromissió d'Aadides, Iriarte ha especificat que l'AAME reclama que "volem un augment del preu/hora, per no haver de treballar set dies a la setmana per aconseguir un salari normal". De fet, el contracte actual obliga els monitors a descansar un dia a la setmana, el que molts no han vist bé perquè deixen d'ingressar moltes hores de classe.

Iriarte ha especificat que fins l'any passat, el preu per hora era d'entre 11 i 13 euros, amb una prima compensatòria d'entre 7 i 8 euros; aquest any, però, s'ha invertit, i el preu d'hora base és de 8 euros, amb una prima compensatòria d'entre 11 i 13 euros. Per tant, un monitor cobra entre 19 i 21 euros per hora. El president de l'AAME ha insisit que l'any passat la mitjana era de 19,5 euros l'hora, i es va reclamar arribar als 21,5 euros. Amb els canvis aplicats enguany hi ha hagut un lleuger augment, però no suficient.

La cara visible de l'associació ha insistit que amb un preu just, els monitors poden fer un i dos dies de descans setmanal, però si cobren poc i fan poques hores al dia, és normal que vulguin treballar tots els dies de la temporada. "El que volem és un sou digne, i un conveni específic per al sector que afavorirà totes les parts", ha repetit. "Podem ser autònoms, no volem ser assalariats", ha recordat.

Durant l'assemblea general de l'AAME celebrada aquest dimarts tombé s'ha ratificat Iriarte com a president, mitjançant la votació des socis.

stats