Societat 19/12/2020

La mort d’Òscar Ribas traspassa fronteres

Les xarxes socials s'omplen de missatges de suport cap a la família de l'excap de Govern

Ana
2 min
L'excap de Govern, Òscar Ribas, en un acte al Consell General el 2018. / COMÚ D'ANDORRA LA VELLA

Andorra la VellaAndorra s'assabentava aquest divendres a la nit de la mort al seu domicili de Sant Julià de Lòria de qui fou el primer cap de Govern del Principat, Òscar Ribas Reig, a l'edat de 84 anys. Des de l'anunci de la defunció, les xarxes socials s'han inundat de missatges de condol cap a la família, tant de personalitats i institucions andorranes com de més enllà de les seves fronteres.

El Govern va ser dels primers perfils que van voler donar les seves condolences i, precisament, aquest dissabte s'ha celebrat un consell de ministres extraordinari per decretar el dol nacional. Des del perfil de totes les corporacions comunals també s'han escrit missatges d'ànim i de record envers qui fou el primer cap de Govern de la història del país. Des del comú d'Andorra la Vella recorden el difunt amb una imatge presa al Consell General el 27 de novembre del 2018, deixant constància que "és un dia trist per Andorra". Un missatge de condol al qual també fan referència la resta de comuns.

Ribas va ser el primer cap d'Estat que va pronunciar un discurs en català a la seu de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), el 28 de juliol del 1993, l'any de l'aprovació de la Constitució. D'aquest fet en són coneixedores les autoritats i institucions catalanes. Tant és així, que l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Pugidemont, també s'ha fet ressò de la notícia. A través del seu compte de Twitter, Puigdemont recorda l'emoció que va fer sentir en tots els catalans durant el seu discurs a l'ONU, "i ens va fer tenir l'esperança de veure la nostra llengua respectada a les institucions internacionals".

I és que, sens dubte, Òscar Ribas, fill d'un mestre català i d'una andorrana, es va acabar convertint durant els anys setanta en el polític de referència, arribant a la seva primera legislatura com a cap de Govern l'any 1982.

L'actual vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, també s'ha volgut sumar a les mostres de condol envers el poble andorrà. En el seu escrit, assegura que fou "un bon dirigent que va saber modernitzar Andorra i va treballar pel reconeixement del país i de la llengua catalana".

A mesura que passen els minuts, els missatges a la xarxa es multipliquen, no només des d'institucions polítiques, sinó també des d'entitats esportives, associacions i federacions de tot el país.

stats