Publicitat
Publicitat

17 morts per allaus els darrers 40 anys

L'exposició 'L'allau d'Arinsal' recorda l'episodi "excepcional" de l'any 1996 i ofereix un "viatge divulgatiu" per analitzar el fenomen i com es gestiona avui en dia

El Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya (CENMA) ha presentat aquest dijous l'exposició 'L'allau d'Arinsal', una mostra que té com a objectiu recordar aquest episodi "excepcional" que va tenir lloc el 8 de febrer del 1996 i oferir un "viatge divulgatiu" per analitzar el fenomen de les allaus i com es gestiona el risc avui en dia. El comissari de l'exposició, Marc Pons, ha explicat l'allau d'Arinsal -en realitat van ser dues allaus que es van desprendre amb hores de diferència- va ser un episodi molt poc freqüent que climàticament es podria tornar a repetir, tot i que té un període de retorn de centenars d'anys i que no tindria les mateixes conseqüències gràcies a les mesures de protecció que es van adoptar (sistemes Gazex, construcció d'un dic i barreres de protecció).

El risc d'allaus, segons Pons, "és freqüent i estès a gran part del territori", tot i que assegura que la gestió d'aquest perill és actualment molt bona, tant pel que fa al seguiment del perill com per la infraestructura de protecció i d'actuació que hi ha.

Històricament, els arxius recullen alguns esdeveniments de grans allaus, com la del 7 d'abril de 1718 a Soldeu, que va matar cinc persones i diversos caps de bestiar. També es té constància d'una gran allau al Casamanya el 1855, una a la canal del Nicolau el 1940 o l'allau de la Gavatxa del Pas de la Casa del 1971, que va matar una infermera del centre d'atenció hospitalària.

Més recentment, en els darrers 40 anys els registres constaten un total de 17 víctimes mortals i 19 ferits a causa d'allaus, la majoria desencadenades pels mateixos muntanyencs accidentats. Així, tot i que la gestió actual d'aquest perill "és molt bona i suficient", la creixent pràctica dels esports d'hivern fora pista fa que cada cop hi hagi més persones exposades a aquest fenomen natural. En aquest sentit, des del CENMA s'està ultimant un projecte per facilitar l'accés a les cartografies d'allaus als practicants d'esquí de muntanya i forapista.

De fet, un dels objectius principals de l'exposició és conscienciar sobre aquest risc, i per això la mostra està enfocada tant al públic en general com per als escolars. L'exposició es podrà visitar fins el 15 de gener a la Massana, i posteriorment es traslladarà a Andorra la Vella fins el 12 de març.