Societat 11/01/2021

La neu deixarà pas a les glaçades fortes

A mitjans de setmana la temperatura pujarà clarament, però el fred repuntarà el cap de setmana

Miquel Bernis
2 min
Els carrers nevats d'Andorra la Vella. / A. B.

Les nevades ja són història. Avui el temps serà més tranquil després d'un cap de setmana de precipitacions insistents que ha deixat gruixos de fins a 60 cm de neu.

Acumulacions de neu fins ahir a les vuit del vespre / METEOCAT

La nevada és històrica però té precedents, el més similar, com ja avançàvem a l'inici del cap de setmana, és la nevada dels dies 7 i 8 de gener del 2010, que, tot i que va quedar eclipsada per la gran emblanquinada que va haver-hi dos mesos després, va provocar gruixos molt importants al sud.

Aquest matí ha augmentat el fred, però els núvols i el vent han evitat de moment glaçades extraordinàries. Tot i així, a Das, a la Cerdanya, la temperatura ha baixat fins als -16 graus, la temperatura més baixa des del 2018, i al Pont de Suert i a Viella la mínima ha caigut fins als -9 graus. D'entre les mínimes d'avui també destaquen (en ºC).

La pròxima nit serà quan els termòmetres tocaran fons i les glaçades fortes afectaran sobretot les comarques de l'oest i els indrets on la neu hi sigui més abundant. En diverses comarques del Pirineu i de Ponent la temperatura baixarà com no ha baixat en tot aquest període fred de Nadal i a les valls del Pirineu les mínimes se situaran entre els -10 i els 15 graus en molts casos. Les grans nevades provoquen un efecte nevera, no només pel refredament del sòl a causa de la neu, sinó també perquè el color blanc rebota molt millor la llum del sol que els colors foscos i, per tant, encara que s'obrin clarianes la temperatura costa molt de fer pujar. La neu acumulada s'anirà glaçant i dificultarà la mobilitat.

Temperatura mínima prevista per demà

A mesura que avanci la setmana la temperatura pujarà i ho farà de manera clara. Els migdies de dimecres, dijous i divendres seran en molts indrets els més suaus des de Nadal.Els models de previsió ja anticipen una nova entrada d'aire fred a partir del cap de setmana i de cara a l'inici de la setmana que ve. El més probable és que no sigui una fredorada tan forta com la de Nadal, però probablement farà que l'ambient torni a ser de ple hivern. Segurament serà una entrada d'aire fred que només farà nevar al nord del Pirineu.

stats