Societat 14/10/2019

L'objectiu de la Caminada contra el càncer és arribar a les 1.500 persones

La 6a edició es celebrarà el diumenge 27 d'octubre a les 11 hores amb un recorregut de 3,7 quilòmetres

A. S.
3 min
Presentació de la 6a edició de la caminada solidària contra el càncer. / A.S.

Andorra la Vella"Volem arribar a les 1.500 persones", ha indicat Josep Saravia, president de l'Associació andorrana contra el càncer (Assandca), durant la presentació de la 6a Caminada contra el càncer que se celebrarà el diumenge 27 d'octubre a les 11 hores. L'esdeveniment, que tindrà un recorregut de 3,7 quilòmetres amb sortida i arribada al pàrquing el Trillà, té com a objectiu recaptar diners per a Assandca destinats a la mobilitat i els desplaçaments de la gent d'Andorra afectada amb càncer i es vol superar els més de 7.000 euros de l'edició passada. "Com a novetat, a l'arribada hi haurà un animador amb música perquè la gent es quedi una estona amb nosaltres", ha explicat Saravia.

Des de l'organització de la caminada esperen que aquest any el temps els respecti i no els hi nevi com l'edició anterior. D'altra banda, Saravia també ha volgut indicar que la caminada és "el punt culminant d'una setmana dedicada al càncer amb diverses activitats arreu del país", com per exemple des d'un partit de futbol solidari fins a xerrades organitzades pel Govern o a esdeveniments privats d'empreses. Finalment, el president d'Assandca ha volgut fer una crida a la ciutadania a participar-hi i també al cap de Govern, ja que ha explicat que mai un cap de Govern hi ha assistit, tot i que Xavier Espot ja hi va participar com a ministre d'Afers Socials.

L'esdeveniment torna a comptar, un any més, amb la col·laboració de Pyrénées i l'associació Jacqueline Pradère. Enguany, la samarreta és d'un color rosa cridaner i tothom qui vulgui la pot adquirir a la secció de servei al client de la 4a planta de Pyrénées, ha explicat Roland Cabrera, gerent de màrqueting del centre, qui ha destacat que "el preu és la voluntat" perquè "no només és per la samarreta sinó també per l'associació". Aquesta iniciativa va anar molt bé i l'any que van deixar de posar un preu establert, van duplicar el pressupost, ha comentat Cabrera. Des de Pyrénées esperen que la gent es torni a bolcar per ajudar a aquesta causa.

Servei de radioteràpia

Per altra banda, Saravia també ha recalcat que oficialment no hi ha cap decisió presa sobre el servei de radioteràpia al país. "Hem fet tres reunions amb el ministre Benazet però tenim diferents punts de vista". Ha confessat que des de l'associació volen el servei perquè els pacients no s'hagin de desplaçar ni hagin de sortir del país. També ha indicat que hi ha solucions per a fer-ho rendible, com per exemple que la gent propera a Andorra, de l'Alt Urgell o del Pirineu espanyol i francès, hi tinguessin accés o també aquelles persones estrangeres que busquen un lloc tranquil i de qualitat on tractar-se. "S'ha de buscar un equilibri per a tenir-la", però és "necessària", ha comentat Saravia.

Durant la presentació, el president d'Assandca ha confessat que des de l'associació no disposen de les dades de trasllats ni les dels malalts, tan sols "tenim les nostres pròpies dades". Saravia ha indicat que no és a causa del fet que el Govern no els hi vulgui facilitar, sinó "perquè hi ha un problema en la normativa i fins que no es faci efectiva tota la situació amb el metge referent" la informació no serà compartida. "Per desgràcia, l'opacitat de la CASS no aconseguim trencar-la", ha criticat Saravia, juntament amb la situació del càncer infantil al país, ja que "passa desapercebut" perquè no hi ha cap metge especialitzat i no hi ha dades.

stats