L'oposició de la capital proposa que es fixi un topall de desviament per declarar desert un concurs

Es mostren preocupats perquè el cadastre costi 400.000 euros més del previst i que només hi hagi optat una UTE

El comú d’Andorra la Vella ha aprovat aquest dijous adjudicar a la unió temporal d’empreses (UTE) ALV2 la continuació dels treballs d’elaboració del cadastre per un import d’1,3 milions d’euros. Davant aquesta adjudicació, l’oposició ha manifestat la seva preocupació pel fet que els treballs costin 400.000 euros més del que s’havia previst inicialment (es preveia que costessin 900.000 euros) i que només hi hagi hagut una sola oferta per fer aquests treballs. Això ha portat els membres de l’oposició, tant Cd’I + Liberals d’Andorra com PS + I, a proposar que es fixi un percentatge màxim de desviament a partir del qual es pugui declarar desert un concurs, una opció que, Cd’I + Liberals d’Andorra considera que s’hauria d’haver pres en aquesta ocasió.

La cònsol major, Conxita Marsol, ha destacat que finalment “aquest desviament potser no serà tant”, ja que es pagarà en base a les unitats executades i ha afegit que l'única referència que tenien era la dels altres comuns, i que va ser la que es va fer servir per calcular quin cost podrien tenir aquests treballs. Ha recordat, però, que la resta de corporacions van fer el cadastre ja fa anys i que per això els càlculs poden haver estat fets a la baixa. A més, i quant a la proposta de fixar un percentatge, ha recordat que la corporació pot declarar desert un concurs si veu que la proposta que es fa “està fora de lloc”, i ha emfasitzat que en aquest cas s’ha prioritzat que es tracta d’una feina “important” i que per llei hauria d’haver estat finalitzada el 2013. Pel que fa als dubtes que havien presentat des de l’oposició quant al fet que la UTE estigués constituïda abans de l’adjudicació, Marsol ha defensat que no hi ha cap irregularitat ja que les empreses s’han agrupat i han signat un compromís per constituir la UTE un cop hagin estat adjudicatàries dels treballs. I sobre el fet que s’hagin unit diferents topògrafs i no hi hagi hagut concurrència, un fet que sorprèn Cd’I + Liberals d’Andorra, la cònsol ha exposat que “estan en el seu dret” de presentar-se de la manera que vulguin i que, tenint en compte que els treballs han d’estar en dos anys, potser han vist que “un de sol hagués tardat més”.

Des del PS + Independents consideren que potser no s’havia fet una bona previsió i lamenten el desviament que “no hauria de ser” però han defensat el seu vot favorable a aquesta adjudicació perquè “és prioritari” que es faci aquest cadastre “ja que són uns deures que estan pendents”.

D’altra banda, el comú d’Andorra la Vella ha aprovat el tancament de comptes corresponent al primer semestre de l’any. El comú ha ingressat 26,2 milions d’euros (un 47,3% del previst) i ha liquidat unes despeses de 25 milions (un 45% del total). El superàvit se situa, per tant, en 1,2 milions i l’endeutament total és de 35,9 milions, un 97,4% del límit màxim permès, que és del 200%. Des del PS + I han manifestat la seva preocupació perquè s’hagin incorporat romanents d’altres anys i el pressupost sigui ara de 55,5 milions quan inicialment era de 46,5 i han lamentat la “manca de previsió” en la planificació d’aquests números.