Societat 09/11/2017

Tot un país amic de la infància

Les set parròquies han rebut aquest dijous el certificat d’Unicef que així ho acredita

Ana
2 min
Foto de família amb tots els representants dels set comuns i infants de l'escola de Sant Julià de Lòria. / M. M. (ANA)

Sant Julià de LòriaEls cònsols de les set parròquies han rebut aquest dijous el distintiu de 'Ciutats amigues de la infància d'Unicef' en un acte que ha tingut lloc a l'auditori Rocafort de Sant Julià de Lòria. Andorra s'ha convetit, d'aquesta manera, en el primer país del món en què totes les corporacions locals tenen aquest guardó i que compten, també, amb un Consell d'Infants. El lliurament s'ha emmarcat en l''Andorra meeting point', una proposta del Comitè Nacional d'Andorra per l'Unicef amb el patrocini del comú de Sant Julià de Lòria, que té com a objectiu generar un nou espai de reflexió i consens amb i per a la infància. El tema d'aquesta primera edició és 'Consells infantils com a vehicle per a construir parròquies amigues de la infància'.

L'acte ha comptat amb les intervencions de Marta Arias, especialista en polítiques d'infància i sensibilització d'Unicef amb base a Ginebra, que ha parlat sobre 'La importància de les ciutats amigues de la infància per a un món millor' i d'Hèctor Encuentra, responsable de sensibilització d'Unicef Andorra, amb la ponència 'Com hem arribat fins aquí?'. “És una fita que qualsevol nen que visqui a Andorra ho pugui fer en una parròquia amiga de la infància i és un estímul per altres països”, ha destacat Arias. Per la seva banda, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, ha explicat que la certificació “incideix en el mobiliari urbà, en la forma de relacionar-se i tenir en compte totes les demandes dels més menuts”.

Durant la trobada s'ha explicat que Unicef va posar en marxa la iniciativa mundial de Ciutats Amigues de la Infància, que pretén la promoció de l'aplicació de la Convenció sobre els Drets de l'Infant (CDI) en aquell nivell que major impacte té sobre les vides de les nenes i els nens: l'àmbit local. Ara, un cop rebut aquest guardó, els comuns hauran de seguir treballant per mantenir-lo, ja que té una caducitat de dos anys. Si passat aquest temps els comuns no compleixen els requisits no podran renovar el distintiu.

La directora d'Unicef a Andorra, Marta Alberch, ha explicat que des del 2012 que treballen intensament perquè tots els comuns s'anessin sumant a la campanya. “Hem volgut esperar una mica perquè volíem entregar els diplomes a les set parròquies al mateix moment”. Un procés que va començar recollint informació per saber en quin estat estava cada comú respecte de la participació dels infants o la seguretat, i que és el que s'havia de millorar.

A l'hora d'iniciar un projecte com aquest, la intenció del Comitè Nacional d'Andorra per a la Unicef ha estat la d'oferir als comuns una eina útil mitjançant la qual elaborar informes de situació de la infància i avaluacions periòdiques a la seva parròquia. Més enllà d'aquesta intenció, les corporacions locals tindran plena facultat per establir altres accions.

L'acte d'aquest dijous ha tingut com a pròleg la sessió de treball que va mantenir Marta Arias aquest dimecres amb els tècnics d'Infància comunals per treballar sobre aspectes com els consells infantils, les sinergies amb altres institucions com el Govern o els consells parroquials de joves. També s'ha debatut sobre la part dels pressupostos comunals que es destinen especifícament a la infància.

stats