El preu del paquet de tabac augmenta entre 50 i 60 cèntims a França

La mesura entra en vigor aquest divendres

El preu de les cigarretes augmentarà a França entre 50 a 60 cèntims aquest divendres, sota l'efecte d'un augment d'impostos planejat pel govern, que consisteix en posar el paquet a 10 euros a finals de 2020 per reduir el consum de tabac a França. Publicat en el Diari Oficial (JO) aquest dijous, un decret ministerial de 30 de gener fixa els nous preus en la vigília de la seva entrada en vigor.

El paquet de 20 Marlboro Xarxa (Philip Morris Group) puja a 8,80 euros. El preu del Camell sense filtre (Japan Tobacco International) puja a 8,50 euros enfront dels 7,90 euros que costava fins ara. Segons el decret, l'alça serà de 50 cèntims per a la majoria dels preus dels altres paquets de cigarrets més venuts a França.

Així, el preu del paquet de Gauloises Blondes (Seita, la filial francesa de la britànica Imperial Tobacco, Imperial Brands Group), que és de 8 euros, passarà a 8,50 euros. Quant al preu de Lucky Strike Classic Blue (British American Tobacco), puja fins a 8,20 euros enfront de 7,70 euros actual.

A França, és la indústria del tabac que estableix els preus de venda, però l'estat pot estimular els augments amb diversos impostos, que representen més del 80% del preu. Aquesta és la vuitena revisió del preu del tabac des de l'arribada del govern Macron al maig de 2017, després de quatre anys d'estabilitat. Per reduir el consum de tabac, el govern planeja assolir que, al novembre de 2020, sigui un preu de 10 euros el paquet de 20 cigarretes. El tabac, que causa càncer i malalties cardiovasculars, mata a uns 75.000 francesos cada any, segons les estadístiques oficials.