Un partit sota sospita

El resultat de l'enfrontament el 14 de març entre l'Inter Club Escaldes i l'UE Santa Coloma podria haver estat manipulat, mentre Santos i Gea continuen detinguts

El món del futbol andorrà s'ha despertat commocionat i molt sorprès després que aquest dimarts la policia escorcollés la seu de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) i detingués el president de l'entitat, Víctor Santos, i el secretari general, Tomàs Gea, per presumpte delicte financer i econòmic. A hores d'ara tant Santos com Gea segueixen detinguts a les dependències policials i encara no han passat a disposició judicial, que ho hauran de fer, com a màxim, 48 hores després de la seva detenció. Al llarg del matí han passat a declarar davant de la policia diverses personalitat presumptament vinculades amb l'afer. La seu de la FAF segueix tancada i no hi pot entrar ningú que no tingui una relació directe amb la investigació. 

Malgrat que la investigació està sota secret de sumari, algunes fonts asseguren que l'apropiació indeguda de diners públics també estaria estretament relacionada amb una presumpta alteració d'un partit per facilitar l'entrada d'un dels clubs del país en competicions europees. En aquest sentit, es parla dels quarts de final de la Copa Constitució Protecvall, que va tenir lloc el 14 de març, i que va enfrontar l'Inter Club Escaldes i l'UE Santa Coloma. Segons les informacions obtingudes, el resultat podria haver estat manipulat, ja que es van xiular fins a catorze fores de joc i, un gol de penal de Jesús Rubio al minut 119, va donar la victòria al Santa Coloma, classificant-lo d'aquesta manera per a les semifinals, donant-li una major possibilitat de guanyar la competició i reforçant l'opció de disputar la fase prèvia de l'Europa League.

Un dels jugadors que va participar en el partit assegura que errors arbitrals es produeixen a tot arreu, però sobta el fet que en un mateix partit es xiulessin tants fores de joc en contra de l'equip perdedor i que, a més, el penal se senyalés tot just abans de donar per finalitzada la pròrroga i passar a la tanda de penals. Segons les fonts consultades, existeix la possibilitat que s'hagués dut a terme una manipulació durant el partit per tal que el Santa Coloma guanyés i passés de ronda. Tot i això, es manté l'esperança que el resultat final no hagués estat premeditat, quelcom que seria molt greu per la imatge, ja tocada, del futbol andorrà.

Sorpresa entre clubs i jugadors 

L'operació, batejada amb el nom de Cautxú, es manté oberta i a part de l'entrada a la seu de la FAF la policia ha practicat escorcolls en altres seus socials i en domicilis particulars. Amb la seu de la federació tancada, molts dels treballadors habituals es senten “desubicats i fora de lloc” i algunes fonts asseguren que està a l'aire la possibilitat de jugar els partits previstos per aquest cap de setmana.

Tot i que que l'afer ja feia temps que s'estava investigant, el cas no havia transcendit i això ha agafat en fred als clubs del país. “Ens ha sorprès, no en teníem ni idea”, ha explicat el secretari general del FC Santa Coloma, Xavier Torné. Un punt de vista que també comparteix el president del FC Lusitans, Antonio Da Silva Cerqueira, que ha assegurat que mai ha vist “res estrany” i ha apuntat que la federació havia fet les coses bé i ha ajudat a créixer el futbol del país. Tot i això, els delictes pels quals s'ha detingut a Santos i Gea tindrien com a rerefons una presumpte apropiació indeguda de les ajudes econòmiques procedents de la UEFA i la FIFA. Unes ajudes que són vitals pel funcionament de la FAF i del futbol andorrà.

Els jugadors han rebut la notícia per sorpresa, assabentant-se en tot moment dels fets per la premsa i sense que cap membre de la federació hagi parlat amb ells directament per posar-los en coneixement del què estava succeint. Les diverses fonts consultades asseguren que l'afer pot deixar molt tocada la imatge del futbol andorrà. D'altra banda, el tracte dels alts càrrecs de la FAF amb els jugadors no és diari i, tot i que tenen una relació des de fa molts anys, ningú desmenteix les informacions publicades pels mitjans aquest dimarts. 

Cinca reconeix que la imatge de la federació queda malmesa

Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, el ministre portaveu en funcions, Jordi Cinca, ha reconegut que el Govern no tenia coneixement de la situació, ja que aquestes qüestions "es porten des del poder judicial amb la discreció que requereixen" i, per tant, es van assabentar aquest dimarts "quan hi va haver la intervenció que tots coneixem". És per aquest motiu que Cinca ha argumentat que "es fa difícil fer una valoració" sense tenir totes les dades al seu abast però, evidentment, és un assumpte que "es veu amb molta preocupació" perquè "malmet una federació molt important del país", que té una gran incidència en el conjunt dels esportistes més joves i "un paper destacadíssim en les activitats extraescolars".

D'altra banda, la gran repercussió que té el món del futbol actualment fa que aquesta situació no sigui "gens agradable" ni beneficiosa per Andorra. "Qualsevol cosa que afecti el prestigi, la credibilitat i que malmeti la imatge del país és de lamentar", ha dit, i ha desitjat que "tant de bo, malgrat l'ensurt que vam tenir i després que amb tota normalitat la policia i els òrgans judicials facin el seu treball, tot això quedés en res". Sigui com sigui, el desig del Govern transmès per Cinca és que la imatge de la federació, així com la seva activitat, quedi el menys afectada possible i "si és el cas que alguna persona vinculada a la FAF s'ha extralimitat i ha comès algun delicte il·lícit ho acabi pagant".