Publicitat
Publicitat

Els nous passaports tindran dues numeracions per conservar el dígit original

El Consell de Ministres també ha aprovat trametre als saigs un volum més important d'expedients pendents d'execució cap als saigs

El Govern ha aprovat una nova modificació del Reglament relatiu al passaport ordinari per incorporar-hi noves mesures de seguretat internacionals i per establir que, a banda de la nova numeració formada per la lletra 'O' seguida de set xifres, es conservi el número original de cada persona, que passa a denominar-se Número d'Identificació Personal. El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha explicat que s'ha pres aquesta decisió tenint en compte l'arrelament que té entre la ciutadania la tradicional numeració del passaport andorrà associada a un número fix d'identificació. Els nous models de passaport, que es començaran a implementar a finals de gener, també incorporen nous materials a la pàgina de dades personals perquè la fotografia sigui en color i es garanteixi una major conservació de la pàgina.

El nou passaport andorrà biomètric de tercera generació tindrà dues numeracions, la nova de vuit dígits que s'ha hagut d'introduir per facilitar el pas pels controls fronterers internacionals, i l'original, tenint en compte l'arrelament que té entre la ciutadania, i que passa a denominar-se Número d'Identificació Personal. A més, el document també contindrà el número de cens, anomenat Número d'Identificació Administrativa (NIA), per facilitar aquells tràmits en què és necessari acreditar-lo. 

La pàgina de dades personals serà impresa amb làser i color sobre una base de policarbonat, que permet la gravació de la fotografia en color i que garanteix una millor conservació d'aquesta pàgina. Com a garantia contra la falsificació, s'han introduït diferents tècniques d'impressió i marques d'aigua amb l'escut i la bandera d'Andorra i figures simbòliques com la grandalla i l'isard, amb un mapa del país de fons. 

Els nous passaports es començaran a tramitar a finals de gener, i s'aniran renovant a tota la ciutadania conforme es vagin caducant. 

Més expedients derivats cap als saigs

El Govern ha aprovat una modificació de la Llei del saig i del Codi de l'Administració per ampliar el nombre d'expedients judicials pendents d'execució que es poden derivar cap als saigs, amb l'objectiu de reduir el volum de procediments pendents a la Batllia. Així, a partir d'ara els saigs podran tramitar els expedients d’execució instats durant el termini de dos anys anteriors a l’entrada en vigor de la reforma del sistema d’execucions, sempre que no s’hagi procedit a cap subhasta pública, al segrest de cap bé embargat, ni s’hagi imposat cap multa coercitiva.

El ministre Xavier Espot ha explicat que amb aquest canvi, s'aconsegueix que el repartiment dels expedients pendents sigui més equitatiu entre els saig i els òrgans judicials, i que la intenció és "evitar el col·lapse d'execucions a la Batllia".

També s'ha aprofitat la modificació per simplificar i desjudicialitzar encara més els procediments d'execució, i ja no caldrà obtenir un aute d'execució dictat per la Justícia per acudir al saig. A més, s’elimina la necessitat que l’òrgan jurisdiccional competent hagi de declarar el crèdit totalment o parcialment incobrable al terme del procediment d’execució, sinó que ho podrà fer el saig sense perjudici que ho hagi de comunicar al batlle o al tribunal corresponent.