Societat 19/06/2018

El passat i el futur dels valors, a la Universitat d'Estiu

La 35a edició es farà del 3 al 6 de setembre al Centre de congressos d'Andorra la Vella

Ana
2 min
El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, durant la roda de premsa de presentació de la Universitat d'Estiu. / B. N.

Andorra la Vella'Els valors: passat i futur' és el tema de la 35a Universitat d’Estiu d’Andorra (UEA), que se celebrarà del 3 al 6 de setembre al Centre de congressos del comú d’Andorra la Vella i que s'ha presentat aquest dimarts. El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha donat a conèixer el programa que inclou un total de nou conferències i quatre debats que tindran lloc a partir de les 18 hores. El sociòleg, Michel Wieviorka, serà el moderador dels debats que permetran que el públic tingui una visió clara i inclusiva d’aquesta realitat complexa. Com és habitual, les conferències són obertes a tothom, gratuïtes i amb servei d’interpretació simultània.

Jover ha destacat el reconegut prestigi dels ponents que participaran a la cita i la temàtica que s’abordarà, de plena actualitat i d’interès per a tota la societat. El ministre ha posat de relleu la necessitat de saber educar en valors, i ha ressaltat que aquest és un dels principals objectius del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, que ja es contempla en l’ensenyament per competències de l’escola andorrana. Cal destacar la notable presència de ponents francesos, que Jover ha atribuït a la qualitat i a la tradició dels estudis de sociologia a França. Ha afegit que esperen igualar o superar l'assistència de l'edició anterior, que va ser de 200 persones. Enguany, el tema pot propiciar una bona presència de docents.

Una de les novetats d'aquesta edició és que el darrer dia se celebraran tres conferències amb les quals s’encararan les vivències des d’una perspectiva transgeneracional. Així, amb el sociòleg Olivier Galland, especialista en l’àmbit de la joventut, s’intentarà donar resposta a la pregunta 'Una convergència generacional dels valors?' en un moment en què la individualització és un valor present a totes les edats. Olivier Galland és director de recerca al Centre Nacional Francès de Recerca Sociològica, i director del Grup d’Estudis dels Mètodes d’Anàlisi Sociològica de la Sorbona.

Amb la ponència 'L’emergència de les noves tecnologies i la nostra acceleració en l’època hipermoderna', la psicòloga Nicole Aubert descriurà com aquests paràmetres afecten a tothom, sigui quina sigui l’etapa vital en què se situï la persona. Nicole Aubert és professora emèrita i directora de departament a l’escola de Comerç de París-Europa (École supérieure de commerce de Paris-Europe, ESCP). Finalment, l’antropòloga i novel·lista Bernadette Puijalon explicarà les dificultats de l’etapa vital, que és l’envelliment, i l’allargament de l’esperança de vida en la darrera ponència de la UEA, titulada 'Les paradoxes de l’envelliment'.

Entre la resta de conferenciants cal destacar la presència del sociòleg especialista dels mitjans, Jean-Marie Charon, que abordarà les transformacions en curs i els perills que cal tenir en compte a l’hora de seleccionar la informació que permet fonamentar l’opinió. Jean-Marie Charon és investigador associat en sociologia a l’Escola d’Alts Estudis en Ciències Socials (Institut Marcel Mauss).

Com cada any, el curs (20 hores) és reconegut amb crèdits de lliure elecció per les universitats de la Xarxa Vives.

stats