Societat 11/12/2017

Els perills mediambientals de les competicions de muntanya

L'Auditori Nacional acull un debat sobre com garantir la sostenibilitat davant l'auge de la pràctica d'esports a l'aire lliure

Ana
2 min
Jaume Esteve, president de la FAM, i el conseller de Turisme i Esports del Comú d'Ordino, Jordi Serracanta, presenten l'acte del Dia internacional de les muntanyes. / C.G. (ANA)

OrdinoL'auge de la pràctica d'esports de muntanya els 365 dies de l'any és una notícia molt positiva per al país, que viu en part del que li dona la natura. Però a la vegada provoca afectacions importants al medi i una pèrdua de la qualitat ambiental. Les activitats a la muntanya com córrer, esquiar, escalar o senzillament caminar representen a dia d'avui entre el 15 i el 20% del volum del turisme mundial. Així mateix, tenen cada vegada més èxit i nombre de participants els esdeveniments esportius de muntanya, també a Andorra. En són exemples proves com la Ultra Trail Vallnord o la Font Blanca d'esquí de muntanya. L'objectiu és que aquestes competicions trobin "l'equilibri" entre la sostenibilitat econòmica i la mediambiental, ha plantejat el president de la Federació Andorrana de Muntanyisme, Jaume Esteve. Ell ha estat l'encarregat de donar el tret de sortida a l'acte celebrat aquest dilluns a la nit a l'Auditori Nacional d'Andorra, juntament amb el conseller de Turisme i Esports del Comú d'Ordino, Jordi Serracanta. Un acte emmarcat en el Dia internacional de les muntanyes i en l'Any Internacional del turisme sostenible.

"L'important és que els organitzadors dels esdeveniments siguin capaços de reflexionar sobre el medi on es mouen", i que tant els corredors com els voluntaris i la resta de persones que hi intervenen no malmetin el medi, "perquè és molt fràgil", ha manifestat Esteve. En aquest sentit, ha valorat de manera positiva la tasca iniciada aquest any des del Govern: totes les entitats que rebin subvenció hauran de compensar les emissions de CO2 dels seus esdeveniments. "És un inici de conscienciació", ha valorat.

Amb tot, al seu parer, s'ha mostrat confiat que els organitzadors de curses seguiran treballant per garantir la sostenibilitat, perquè són conscients "que no es poden fer les coses de qualsevol manera i a qualsevol preu". N'és un exemple la Font Blanca, la primera del circuit mundial d'aquest esport a ser neutra en emissions de carboni, a banda de ser un referent per la seva política mediambiental. De fet, durant l'acte d'aquesta nit s'ha pogut veure el documental 'Inside Font Blanca' 2017, amb imatges espectaculars sobre la competició.

Per la seva part, Serracanta ha demanat als organitzadors que deixin la muntanya "com se l'han trobat", perquè "és la nostra riquesa i l'hem de preservar". Si s'esgoten els recursos naturals "les noves generacions no en podran gaudir", ha afegit.

Després de la projecció del documental ha tingut lloc el col·loqui 'Les activitats esportives a l'aire lliure i la conservació de les muntanyes', que ha impartit el propi Esteve.

stats