Publicitat
Publicitat

6.400 persones, a favor que els residents votin a les comunals

"S'ha d'acabar que les minories decideixin per les majories", reclamen els responsables de l'enquesta

"Per una Andorra més democràtica" han treballat els representants dels sindicats USdA i SAT juntament amb Podem Andorra en la recollida de signatures i d'opinions entre andorrans i residents durant un any i mig. El resultat ha estat, segons han explicat ells mateixos aquest dimarts, "sorprenent": han enquestat 6.728 persones a les quals han demanat 'creu que els residents estrangers han de tenir dret a vot a les eleccions comunals?', el 95% ha respost 'sí' i un 3%, 'no'. "El més sorprenent -ha dit Gabriel Ubach, de l'UsdA- és que gairebé la meitat dels enquestats són de nacionalitat andorrana, o sigui que ja no ens val allò que sempre diu el Govern... els resultats d'aquesta enquesta són un contrapoder que posarem a sobre de la seva taula perquè legislin al respecte". El següent pas és dur els resultats a grups parlamentaris, comuns i coprínceps, a més de l'Executiu. "Si no reaccionen anirem a Europa", adverteixen.

'Creieu que els residents estrangers han de tenir dret a vot a les eleccions comunals?', poc més de 6.400 opinions a favor, 210 en contra, 108 nuls i 53 que no contesten. 'Establiríeu un temps mínim de residència? Quin temps seria?', 5 anys per al 52% dels enquestats, 10 anys per al 16%, 1 any per al 9%, 2 anys per al 5%... Gairebé la meitat dels enquestats té la nacionalitat andorrana (44%), la resta té la espanyola (32%), portuguesa (10%), francesa (3%) i altres (10%). Aquestes són les xifres i els percentatges fruit d'un any i mig d'enquestes recollides, principalment, a la porta de la CASS. "Era la manera d'assegurar-nos que els enquestats duien el seu número de cens amb ells", expliquen.

Els resultats de l'enquesta donen als representants sindicals, i també de Podem i del PS, "la força per demanar un canvi de la llei, perquè no siguin necessaris 20 anys de residència per poder votar a les comunals". "Esperem que el Govern, que governa amb una majoria absoluta amb 5.500 vots sobre més de 70.000 persones, respecti l'opinió de més de 6.000 persones", ha dit Ubach, per afegir que "s'ha d'acabar que les minories decideixin per les majories". Esperen que l'Executiu tramiti un canvi normatiu per reduir els anys de residència per participar a les comunals.

"Si pagues impostos és de rebut que triïs qui gestiona els teus diners i a què es destinen", argumenten. I avisen que "si els qui manen no fan cas dels resultats de l'enquesta, la gent s'haurà de plantejar moltes coses a les properes eleccions".