Societat 13/01/2021

La nova plataforma d'entitats socials vol una llei del tercer sector

L'agrupació neix amb l'impuls de tretze associacions

Ana
2 min
Un moment de la presentació del Llibre blanc de la igualtat. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaTretze entitats de l’àmbit social han treballat els darrers mesos per impulsar i crear la Plataforma d’entitats socials d’Andorra. Una organització que neix amb la voluntat d’aglutinar i representar al sector social "com a instrument de participació i relació amb la ciutadania, entre les entitats socials i amb les administracions públiques amb l’objectiu de disposar d’una xarxa estable de col·laboració i comunicació mútues", tal com informen els impulsors.

L'Associació andorrana per la malaltia d'alzheimer (AAMA), l'Associació de Dones d'Andorra (ADA), l'Associació de diabètics d'Andorra (ADBA), l'ADDA, Aigua de Coco, l'Associació de malalts mentals d'Andorra (AMMA), ANDTDAH-Albatros, l'Associació de síndrome de Down (ASDA), L'associació de transplantats i donants d'Andorra (ATIDA), l’Associació del trastorn de l'espectre de l’autisme d’Andorra (Autea), Cooperand, Diversand i Fills d'Andorra, són les primeres associacions adherides a la plataforma i han fet una crida a d’altres associacions a sumar-s’hi a al projecte.

Les tretze entitats ja han comunicat al cap de Govern i al ministeri d’Afers Socials la seva voluntat de creació, i estan treballant amb la comissió legislativa d’Afers Socials del Consell General l’impuls d’una llei del tercer sector a Andorra, així com la necessitat de detallar un marc legal específic per constituir-se.

“Les activitats que des de fa anys estem desenvolupant tenen un ferm compromís amb els drets humans i amb els valors de la cohesió social, igualtat, la inclusió i la participació. I si hi ha una paraula que pot definir la nostra acció social és la corresponsabilitat. Si afegim, a més, la situació especialment difícil que estem vivint per la pandèmia de la Covid-19, creiem que no falten motius per unir esforços i treballar plegats”, afirmen les impulsores de la plataforma.

Afegeixen que la necessitat que Andorra comptés amb una plataforma d’entitats socials va quedar palesa a les conclusions del Llibre blanc de la igualtat, un estudi impulsat pel Consell General i el Govern el 15 de gener del 2015. Entre les prioritats que l’estudi identificava a promoure per poder avançar en l’àmbit de la igualtat, apareixia la creació d’una plataforma d’entitats socials. Posteriorment, afegeixen, al mateix redactat de la Llei d’igualtat de tracte i no discriminació, que va veure finalment la llum el 15 de febrer del 2019, al capítol 3, s'encomana que es promocioni i que es portin a terme diferents òrgans, programes o serveis a l’efecte d’acomplir aquesta promoció, identificant entre d’altres a la plataforma d’entitats socials. L’article 36 de la mateixa llei també fa referència explícita a la plataforma i al suport que el Govern, a proposta del ministeri responsable dels Afers Socials, li ha de donar.

stats