Societat 29/11/2017

Un 10% de la població jove pateix 'bullying'

El comú d'Andorra la Vella organitza, aquest dijous, la xerrada-col·loqui 'Com a pares, què podem fer per prevenir l'assetjament escolar?', amb el psicòleg David Subirà

Ana
2 min
El psicòleg del CRAC, David Subirà, i el cònsol menor d'Andorra la Vella, Marc Pons, amb el cartell de la xerrada-col·loqui 'Com a pares, què podem fer per prevenir l'assetjament escolar?'. / L. M. (ANA)

Andorra la VellaQuines eines tenen els pares per prevenir i detectar una situació de 'bullying' a prop dels seus fills? Això és el que intentarà explicar, aquest dijous al vespre, el psicòleg de la Consulta Ràpida d'Adolescents en Crisi (CRAC), David Subirà, en el marc de la xerrada-col·loqui 'Com a pares, què podem fer per prevenir l'assetjament escolar?', organitzada pel comú d'Andorra la Vella. Per a Subirà, "és un tema important i que s'ha de tenir molt en compte", ja que es donen un 10% de casos entre la població jove. Per sort, "Andorra és un dels països amb un protocol d'assetjament més ben estructurat i pautat dins el nostre àmbit", ha explicat el professional durant la presentació de l'acte.

D'entrada, hi ha tres factors que els pares han de tenir en compte si volen evitar que el seu fill o filla sigui assetjat: comunicar-se amb ell/a i que el jove tingui la sensació que pot parlar amb els seus pares de qualsevol cosa, ensenyar-lo/a a reaccionar quan es trobi davant d'una situació d'assetjament, i observar el fill/a per tal de detectar si està patint algun tipus d'assetjament o es troba en una situació de risc de patir-lo. Ara bé, segons David Subirà, és important que qui pateix 'bullying' també sàpiga què li està passant, per això es fa un treball multidisciplinari des de diverses bandes, també des de les escoles, o com el servei de psicologia que s'ofereix del Servei de Joventut del comú d'Andorra la Vella, on s'orienta i es fa una primera avaluació de les persones que consulten, siguin pares o adolescents.

La xerrada d'aquest dijous s'emmarca dins un cicle de xerrades que organitza el comú d'Andorra la Vella i que estan destinades als joves i els seus familiars, al voltant de temes que puguin ser del seu interès. Normalment es tracta de qüestions d'actualitat o que formen part del pla parroquial de joventut. Les últimes van girar al voltant de l'alimentació saludable i les drogues. El cònsol menor, Marc Pons, ha dit que l'assetjament escolar és un tema que "en major o menor mesura sempre afecta a tothom" i que des del comú tenen constància de casos. Pons ha destacat la importància de tractar-ho, per tal de "prevenir conductes que poden ser molt perjudicials en un moment de desenvolupament d'aquests joves" i ha apuntat que els professionals són els millors per donar les eines.

La xerrada-col·loqui del proper 30 de novembre, 'Com a pares, què podem fer per prevenir l'assetjament escolar?' començarà a dos quarts de nou del vespre a La Central d'Andorra la Vella.

stats