Societat 14/01/2021

Un 54% de la població no es vol vacunar de manera immediata

Un 32% dels ciutadans estan disposats a fer-ho quan arribin els vaccins, mentre que el 7% es nega

Ana
2 min
La vacuna d’Oxford obté la llum verda del regulador britànic

Sant Julià de LòriaEls resultats del tercer Observatori del 2020 que elabora el Centre de Recerca Sociològica (CRES) mostra com el 31,8% de les 742 persones enquestades, de manera aleatòria entre el 16 i el 26 de novembre, estan disposades a vacunar-se immediatament un cop arribi el vaccí al Principat. Tot i això, un 6,9% dels enquestats assegura que no vol vacunar-se ara ni més endavant, mentre que un 37,6% no ho vol fer de manera immediata, ja que s'estima més veure l’evolució de la campanya de vacunació, i un 16,1% diu que prefereix esperar que s’immunitzin primer altres col·lectius com els sanitaris o la gent gran. Això representa que prop del 54% de la ciutadania està disposada a injectar-se la vacuna més endavant. Precisament, el director del CRES, Joan Micó, ha dit que la intenció ha estat entrar al detall sobre els motius pels quals algunes persones són reticents a la medicina, i és per aquest motiu que la segregació de dades representa una reducció considerable respecte de les persones que viuen en països de l’entorn i que no volen vacunar-se.

D'aquesta manera, en relació amb la situació creada per la crisi sanitària, un 87% de les persones manifesten un grau alt o molt alt de preocupació envers les restriccions a les fronteres; un 84,4% estan preocupades per la saturació dels serveis sanitaris; un 84,2% pel que fa a l'incompliment de les normes bàsiques de seguretat com és la utilització de les mascaretes; un 72,2% de les persones enquestades ocupades tenen por a perdre la feina; un 68,3% manifesten un grau alt de preocupació envers l'entrada de turistes a nivell sanitari, i al 67% els preocupa no poder fer front a les factures mensuals, deixant així la preocupació per poder sortir al carrer en un 35,9%.

En aquest sentit, un total de 411 persones, el que representa un 55,4%, considera que les mesures actuals contra la Covid a Andorra ja són les adequades, mentre que el 12% considera que s'haurien de prendre d'addicionals i el 29,3% creu que s'haurien de canviar algunes de les restriccions vigents en l'actualitat. D'aquestes, els enquestats asseguren que s'hauria d'augmentar el control envers la població general (19,9%), reduir les restriccions a bars i restaurants (19%), i obrir les fronteres augmentant el control als turistes (17,2%) a través de la posada en pràctica de tests o la presentació de proves PCR negatives.

Precisament, els efectes del coronavirus estan generant un canvi dràstic en la situació de la vida personal del 23,6% dels enquestats. Un 35,7% diu que pateix uns canvis importants des d'abans de l'esclat de la pandèmia, al 28,2% la situació l'ha afectat de manera poc significativa i el 12,4% reconeix que no ha patit cap canvi. Els aspectes de la vida quotidiana que presenten unes majors afectacions són el distanciament amb familiars (21,2%), la situació a nivell laboral i/o econòmica (19,8%), i la salut, relacionada amb l'estat anímic i psicològic (19,3%). Així, segons ha explicat Micó, en una escala de l'1 al 5, el 4,6% de la població reconeix estar deprimida i un 18% no ho està gens.

Informe del 3r Observatori 2020 del CRES
stats