SERVEIS

Natura Parc no sap si podrà pagar nòmines

El Ministeri de Justícia té un deute de 710.000 euros que compromet la viabilitat de la fundació

“La nostra situació ara mateix és haver de costejar-ho tot amb fons propis i haver hagut de demanar un préstec a una entitat bancària. Ara ja no tenim liquiditat i el banc reclama el deute. La situació és límit. Estam fent de banc per a l’administració pública”. Són paraules de Xavier Álvarez, el secretari de la fundació Natura Parc.

El Ministeri de Justícia té un deute de 710.000 euros amb la fundació que, si no se satisfà, posa en un seriós compromís la supervivència d’una entitat amb 20 anys de feina i 80 persones en nòmina.

Natura Parc sol treballar de manera conjunta i propera amb els diferents cossos de seguretat, ajuntaments, amb la Guàrdia Civil, Interior i Justícia. En aquelles actuacions de petita rellevància “no hem cobrat mai un euro”, expliquen. El problema ha sorgit amb les operacions de gran envergadura, com és el cas de les diferents actuacions judicials en què s’han arribat a confiscar 237 galls de brega (més de 30 de cop l’abril passat a Son Banya) i 30 equins. Des de llavors, Natura Parc ha assumit cada mes el manteniment dels animals, fins a quedar sense liquiditat.

“Hem avisat que ens costa molt, però passa el temps i no ens ajuden”, afegeix Álvarez. “Hem anat a la gerència de justícia, a Madrid, als jutjats de Palma... Hem tocat a totes les portes al nostre abast, però no ens han contestat mai ni ens han donat gens d’esperança. Madrid diu que és cosa de Palma i Palma, que ho és de Madrid, i anam d’aquí cap allà”.

Segons els comenta el Ministeri de Justícia, no és obligatori pagar fins que no hi ha una sentència ferma, tot i que des de Natura Parc s’escuden en el fet que es pot avançar el cost del manteniment quan es tracta d’animals confiscats.

Això és el que corroboren als jutjats de Palma, on afirmen que gerència se’n desentén i el Ministeri, del qual depèn el deute, no està disposat a pagar cap bestreta mentre no hi hagi la sentència ferma.

Sol·licitud d’ajuda

L’avís dels responsables de Natura Parc “és un crit de socors”, perquè asseguren que la gestió va “mes a mes”. “Ara mateix no sé si podrem pagar les nòmines del mes que ve, esper que sí”, tranquil·litza. A la fundació, hi treballen unes 80 persones: “Lluitam per fer front a totes les obligacions, però hi ha mesos que no hi arribam”, afegeix.

La seva gestió econòmica s’està fent a curt termini per manca de liquiditat: “Fa poc vàrem fer una rebaixa del deute per poder cobrar”, explica. Però el fet és que s’ha de facturar mensualment el cost dels animals i no es fa. Així doncs, la fundació ha hagut de demanar un préstec bancari per sobreviure. “Estam fent de banc per a les administracions públiques”, es queixen.

I precisament per això els demanen ajuda. Aquesta setmana Natura Parc ha fet una crida a les institucions per cercar suport a l’hora d’intercedir davant el Ministeri de Justícia “perquè ens pagui la feina feta”. Dins l’apartat de manteniment s’ha de tenir en compte el menjar, les instal·lacions, la seguretat i els serveis veterinaris.

La Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) ha fet seva la petició d’ajuda “perquè pugui prosseguir amb la seva feina, especialment als municipis”, deia el president, Joan Carles Verd, qui recordava que la Fundació col·labora, només a Mallorca, amb 47 termes.

Natura Parc començà l’activitat el 2001 i de llavors ençà col·labora activament en la recollida d’animals abandonats, fa necròpsies d’animals morts i realitza informes pericials, entre moltes altres funcions. “Sempre hem format part de procediments judicials, grossos i petits, com per exemple en un desnonament en què poden quedar animals abandonats o que sel’s trobin morts i en feim la necròpsia per estabir les causes de la mort”, expliquen.

La fundació

Natura Parc és un centre d’actuació per a l’ajuda dels animals especialitzat en el retorn de les espècies al seu hàbitat natural.

El 80% dels animals del centre -que alhora té una part lúdica de zoològic- no poden viure en llibertat. Moltes de les espècies que arriben a la fundació han patit maltractament, són víctimes del tràfic il·legal, han estat abandonades o han tingut alguna lesió important que fa que no sigui possible tornar-los a la natura.

A més a més de la cura dels animals i de la tasca zoològica que els serveix en part per finançar-se, a Natura Parc també hi ha programes de conservació d’espècies, d’investigació i de cria en captivitat d’espècies que o bé estan protegides o bé en perill d’extinció. L’objectiu és que posteriorment es puguin retornar al seu hàbitat natural amb el que és una col·laboració activa en la conservació de les espècies. Hi ha seccions per als animals autòctons i també instal·lacions per a aus, rèptils i mamífers.