Societat 01/12/2020

Els bars podrien obrir al migdia a partir de dimarts vinent

Segons ha avançat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet

Ana
3 min
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat. / MF

Andorra la VellaSi la situació sanitària continua millorant el proper decret de relaxament de les mesures de contenció del coronavirus podria incloure ja la mesura que els bars obrissin al migdia. Aquesta és la notícia que ha avançat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en el marc de la seva compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat, en la qual també ha manifestat que augmentar l'aforament de les taules és una mesura que s'haurà de deixar per més endavant, quan el risc de la pandèmia estigui en un nivell 2 (ara s'està al 3). El ministre també ha manifestat que és complicat calendaritzar com han fet altres països la vacunació contra la Covid, tot i que ha manifestat que s'espera que cap a finals del mes de gener es pugui començar per una població diana que representa el 20% de la població i que comprèn majors de 65 anys, persones vulnerables i el personal que està més en la primera línia.

“La franja horària sobretot dels bars del migdia es podria relaxar, si seguim amb aquestes xifres, probablement en el proper decret, però per canviar l’aforament de les taules haurem d’esperar a la fase dos”, ha explicat el ministre a preguntes del conseller socialdemòcrata Carles Sánchez. Martínez Benazet ha incidit que bars i restaurants són un dels llocs on hi ha més interacció social i ha incidit en la necessitat que les persones, mentre estan fent la sobretaula o mentre no estan consumint, duguin la mascareta, per evitar la propagació d’aerosols. De fet, ha reconegut que el que més el “preocupa” són els interiors i no tant les terrasses d’aquests establiments, precisament per la propagació dels aerosols.

El que no ha volgut avançar el ministre és quins seran els protocols que se seguiran en restaurants durant el Nadal, tenint en compte, precisament, que moltes famílies s’ajunten per celebrar aquestes festes. Ha incidit, com ja ho havia fet dilluns, en la necessitat que s’estableixin bombolles de convivència i que no s’ajuntin més de tres, i que també en el fet que s’incidirà molt en la detecció. Així, ha manifestat que esperen que cap a finals de la setmana que ve aquests protocols per a les festes estiguin enllestits però ha incidit que la voluntat és que “puguem celebrar més nadals” i que cal tenir en compte que aquest no serà “un Nadal normal”. Així, ha subratllat que més que en el nombre de persones que es puguin ajuntar el que sembla que caldrà és que no hi hagi més de tres bombolles de convivència juntes i que no es barregin al llarg dels dies diferents grups de convivència. “Ens preocupa el que pot passar després de les festes de Nadal”, ha incidit el ministre, subratllant que cal prudència per part de la població per no provocar una tercera onada. Així ho ha manifestat a preguntes de la consellera socialdemòcrata Susanna Vela.

Vacunació

També ha manifestat, qüestionat per la consellera liberal Sílvia Ferrer, que Andorra vol ser “més cauta” que d’altres països a l’hora de calendaritzar la vacunació, tot i que tal com s’ha indicat, ha manifestat que cap a finals del gener ja hi podria haver un primer grup de persones vacunades. Ha afegit que ara s’està treballant en l’operativa, si bé ha avançat que es farà servir una de similar a la de la grip, és a dir, fent servir els centres d’atenció primària i els centres sanitaris i sociosanitaris com a punts de vacunació. També ha manifestat que per vèncer les possibles reticències a aquesta vacunació s’incidirà en la informació i la transparència, explicant ben bé a la població els pros i els contres de rebre aquesta vacuna. A més, s'ha referit a estudis que s’han fet i que demostren que el 94% dels residents en centres sociosanitaris que han passat la malaltia tenen anticossos i en canvi menys d’un 60% dels professionals tenen immunitat. Així, es vacunarà la població que tot i que hagi passat la malaltia no ha generat anticossos.

stats