La policia andorrana va retirar una pancarta de suport als presos catalans durant la Vuelta

"És la vostra guerra" i "no en volem saber res", denuncia una dona que li van dir els agents, mentre que el cos policial defensa que ho va fer per "evitar qualsevol aldarull o problema d'ordre públic"

La policia andorrana va retirar una pancarta reivindicativa catalana en el transcurs de la Vuelta a Espanya, cursa ciclista que divendres i dissabte de la setmana passada va transcórrer per les carreteres del país. Així ho ha denunciat una dona a l'ARA Andorra, que s'ha mostrat sorpresa i disgustada per no poder expressar lliurement la seva opinió i pel tracte rebut per part del cos policial. Per la seva part, des de la policia andorrana justifiquen aquesta decisió perquè aquesta pancarta estava col·locada "en una zona d'aglomeracions i calia evitar qualsevol aldarull o problema d’ordre públic que pogués impedir el desenvolupament de la cursa". 

Segons la versió de la dona, Eva S. B., va pujar caminant divendres passat fins a un revolt de la carretera de la Rabassa, amb el seu marit i la seva filla. Allà va desplegar entre dos arbres un domàs reivindicatiu amb el següent missatge: "Ni presó ni exili, república catalana". Es tractava d'un domàs d'autoria de l'Assemblea Nacional Catalana de Vilanova i la Geltrú.

Quan quedaven pocs minuts perquè passessin els primers corredors, un vehicle blanc amb sirena es va aturar de manera brusca davant seu, i d'ell en van sortir dos homes que duien l'acreditació de la policia andorrana, els quals anaven vestits de paisà, ha explicat Eva S. B.. "Em van preguntar de qui era la pancarta, els vaig dir que meva i em van dir que fes el favor de treure-la", ha narrat. Ella es va negar, al·legant que estava a la via pública, al que els agents li van respondre que "això és Andorra", "no és el nostre problema, és la vostra guerra" i "no en volem saber res", assegura la denunciant. Li van recordar que era un acte esportiu i que no volien "cap signe independentista".

Malgrat els advertiments policials i un "no vols problemes?", Eva S. B. es va negar a retirar el domàs. Motiu pel qual ho van procedir a fer els agents. Amb tot, no el van confiscar, sinó que li van tornar.

L'escena es va viure amb nervis, narra la dona, i amb sorpresa també per part de les persones que hi havien al costat, que també estaven de públic a la Vuelta, entre ells uns belgues. Per evitar problemes, la denunciant va decidir no tornar a penjar la pancarta, tampoc el dissabte, quan va anar a veure el pas de la cursa ciclista a la Comella.

"Estic molt indignada", ha declarat a l'ARA Andorra, "no m'esperava que em passés una cosa així a Andorra", i ha afegit que ve al país molt sovint i mai havia tingut problemes similars a aquest.

Des del cos policial han manifestat, al respecte d'aquests fets, que si la dona "pensa que es va afectar algun dret seu o se la va ofendre es pot dirigir a la policia, que ho investigarà".

Cap instrucció per part de la Vuelta

La policia ha informat que es va prendre la decisió d'enretirar "totes aquelles pancartes o objectes que impedien la visibilitat de les tanques publicitàries dels anunciants de la Vuelta". Així mateix, ha assegurat que en cap cas hi havia cap directriu per part de l'organització de la cursa espanyola d'enretirar pancartes o objectes, sinó que va ser "una decisió pròpia de la direcció de la policia".

El cos ha negat que la decisió de retirar pancartes i objectes tingués motius ideològics, sinó de "seguretat", i que se'n van enretirar de tot tipus.