Societat 15/04/2019

Els presos faran caixes niu per a ocells

Els treballs es portaran a terme al centre penitenciari i seran remunerats

M. P.
5 min
Moments previs a l'inici de la sessió de consell de comú d'Escaldes-Engordany celebrada aquest dilluns. / M. P. (ANA)

Escaldes-EngordanyEl comú d'Escaldes-Engordany i el ministeri d'Afers Socials, Justícia i Interior signaran un conveni de col·laboració amb l'objectiu d'impulsar sinergies en matèria d'inserció social i laboral adreçat als interns del Centre penitenciari de la Comella, tal com s'ha aprovat per assentiment aquest dilluns en la darrera sessió de consell de comú abans de Setmana Santa.

La signatura d'aquest conveni fa palesa la voluntat del comú de col·laborar en la reinserció de les persones privades de llibertat mitjançant diversos treballs, els quals es portaran a terme dins del mateix centre i seran remunerats. Aquests treballs, sorgits d'una iniciativa del departament de Medi Ambient, consistiran en la fabricació de caixes niu per a ocells que es col·locaran a Engolasters. De la mateixa manera, també es faran bústies de fusta exteriors per guardar-hi llibres. És per aquest motiu que el conseller de Medi Ambient, Didier Aleix, ha agraït la predisposició del centre penitenciari i del ministeri d'Afers Socials per haver engegat aquesta iniciativa.

La voluntat d'aquest conveni rau en la col·laboració de projectes d'interès comú en matèria d'inserció social i laboral, així com d'altres que puguin sorgir en un futur dins dels objectius comuns d'ambdues institucions. Per tal de donar seguiment a aquesta iniciativa es crearà una comissió bipartida, les funcions de la qual seran posar en funcionament les accions necessàries i vetllar pel compliment dels acords, així com l'estudi o la proposta de noves iniciatives o projectes específics.

Nou embelliment a la plaça de les Pubilles

En aquest sentit, el comú també ha aprovat per assentiment l'adjudicació de les obres d'ampliació i reforma de la plaça de les Pubilles. El cònsol menor d'Escaldes-Engordnay, Marc Calvet, ha informat que els treballs, adjudicats a l'empresa TP Unitas per un import de 265.956,74 euros, tenen com a objectiu modificar la configuració d'aquest espai públic de manera que es millori la circulació de vehicles en aquest sector.

L'oposició torna a insistir amb Capesa

El darrer punt de l'ordre del dia ha servit perquè l'oposició demani a la majoria un increment d'accions pel que fa a la Companyia d'Aigües Potables d'Escaldes-Engordany (Capesa). Tant la consellera del PS+I, Cèlia Vendrell, com el conseller d'L'A, Higini Martínez-Illescas, s'han unit en la demanda que han fet al comú per tal que la corporació augmenti el seu capital en la societat, ja que les dues darreres vegades que s'ha intentat dur a terme una junta de socis extraordinària per assolir aquest objectiu no hi ha hagut el quòrum suficient. És a dir, la presència del 51% dels accionistes.

Vendrell ha incidit en què la voluntat del PS és que el comú assoleixi el 51% de les accions de Capesa i, per fer-ho, veu necessari adreçar una carta als accionistes "dient que la seva voluntat és adquirir el màxim d'accions possibles". A més, la segona demanda de la consellera és que la corporació demani als propietaris d'accions poder dur a terme aquesta junta extraordinària, però per a poder fer això, "es necessita que es convoqui la reunió i que es tingui la majoria de les accions representades".

Un dels principals problemes recau en què Capesa "és una societat on hi ha molts socis" i el màxim d'accions que pot tenir cada un és d'un màxim d'un 2%. El comú, per tant, és l'únic que està exclòs d'aquesta normativa però és aquí on recau una major dificultat per tirar-ho tot endavant. Si es pogués assolir aquest fet, es podria aprofitar "per canviar els estatuts i adaptar la societat a la llei actual de societats". A més, "serviria per augmentar el capital social de Capesa, que no li aniria gens malament" i "faria que el comú tingués més representació al consell d'administració".

Assolir aquests objectius, segons la consellera, suposaria respondre a la Llei de limitacions de competències, "que el comú actualment no ho està fent perquè la gestió de l'aigua potable recau en una societat privada" i, a més, es tindria una gestió directa de Capesa que "ara no té".

Per la seva banda, Martínez-Illescas ha declarat que des d'L'A es veuria amb bons ulls que el comú arribés a ser propietari d'un 37,5%. Aquest fet suposaria "més representativitat" i permetria introduir una tercera figura del comú al consell d'administració. En aquest sentit, el conseller ha posat en relleu que una fórmula vàlida seria que els accionistes deleguessin el seu vot a la corporació i, obtenint aquest percentatge, "ja es pot fer un canvi d'estatuts i una ampliació d'accions".

La resposta de Calvet a aquesta problemàtica ha estat clara: "És un fals problema i també tenim una falsa lectura entre les dues parts". El cònsol menor ha recordat que les dues demandes que ja s'han fet per convocar una assemblea extraordinària tenien com a objectiu dotar a Capesa amb 1.300.000 euros, destinats a acabar els dipòsits i la nova estació de tractament d'aigua (ETAP). "No es va arribar a poder fer aquest quòrum, tot i que ja vam demanar delegacions de vot, i no ens aporta res de nou", ha indicat. A més, a causa de la gran quantitat d'accionistes, al voltant de 800, "l'amplitud és una feina molt gran". Tanmateix, ha celebrat que la nova ETAP estarà feta a finals d'aquest any.

D'altra banda, també ha informat que "durant aquest temps hem pogut agafar la presidència de la societat" i, el primer pas, "ha estat demanar un canvi d'estatuts que ens permeti alleugerir poder demanar una convocatòria d'assemblea sense tenir un quòrum tan important i poder posar en marxa tota una sèrie d'actius per a poder ser més diligents i ràpids". Per tant, el cònsol ha optat per "solucionar els problemes que tenim i no aquells ficticis que no existeixen".

Millores en futures jornades electorals

Per finalitzar, els consellers de la minoria també han assenyalat una sèrie d'aspectes que consideren que tenen un marge de millora de cara a les pròximes eleccions. Martínez-Illescas, amb el suport de Vendrell, ha introduït la possibilitat que el comú posi a disposició dels ciutadans un servei de transport públic destinat a aquelles persones que resideixen més lluny del centre de votació; la implantació de diferents separadors dins del col·legi electoral per agilitzar les cues i organitzar millor els ciutadans durant la jornada; habilitar un pas prioritari als electors amb mobilitat reduïda; indicar en els sobres on es posa la papereta si pertany a la circumscripció nacional o a la territorial, així com elaborar unes noves paperetes en braille per les persones invidents; identificar els interventors mitjançant una placa amb el seu nom; i dotar la zona de més aparcaments dels existents.

En aquest sentit, la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, ha valorat positivament algunes de les mesures presentades per la minoria, que es podrien implementar en futures ocasions. Tot i això, ha desestimat la creació de nous aparcaments, ja que hi ha els necessaris a la zona; habilitar més col·legis electorals en comptes de posar un servei de transport públic; o la dificultat que suposa fer algun canvi en les paperetes o els sobres electorals, ja que són facilitats pel Govern i això comportaria un canvi en la llei electoral.

stats